STARŠA 10-LETNIKA, KI JE UTONIL V SOČI, OVADILA SOŠKE ELEKTRARNE IN MONG: "Kljub sklepu koprskega višjega sodišča tožilstvo ne uvede pregona"

Slovenija

Konec julija lani je na reki Soči v Solkanu prišlo do tragedije. Med kopanjem na območju kajakaše proge je utonil 10-letni deček. Novogoriško državno tožilstvo je kazensko ovadilo njegovega dedka, s katerim je deček plaval, zaradi povzročitve splošne nevarnosti. Ker niti policija niti tožilstvo niso ukrepali proti Soškim Elektrarnam in Mestni občini (MO) Nova Gorica, sta kazensko ovadbo podala dečkova starša. "Nikakor ne moreva razumeti, kako se lahko zgodi, da se ob tako tragični smrti otroka ne zgane nihče, ki bi že po uradni dolžnosti moral raziskati dogajanje in poiskati odgovorne za smrt," sta v dopisu, ki ga je danes na Facebooku objavil novinar in urednik portala Požareport Bojan Požar, zapisala starša. Objava dopisa je hitro zaokrožila po družbenih omrežjih.

Območje reke tik nad kajakaško progo je priljubljeno kopališče.

Reka Soča je na območju kajakaške proge pod Soško elektrarno v dveh letih vzela dve otroški življenji. 10-letnik je utonil med plavanjem z dedkom konec julija lani. Konec junija letos je na istem območju utonil 11-letnik, ki je bil na kajakaškem treningu. 

Kot izhaja iz policijskih poročil, je tragičnim smrtim botroval močan rečni rok. Starša 10-letnika, Ana in Andraž Kordeš, menita, da je potrebno zoper Soške Elektrarne Nova Gorica, ki je koncesionar na reki Soči, ter zoper MO Nova Gorica kot lokalno skupnost, ki bi morala poskrbeti za varstvo pred utopitvami vseh obiskovalcev na njenem območju, uvesti preiskavo oziroma pregon.

Hidroelektrarna nad kajakaško progo in nad solkanskim mostom, ki jo upravljajo Soške Elektrarne.

"Da je bila zakonska osnova, ki jo je podalo tožilstvo, napačna in da gre odgovore poiskati tudi drugje, ne samo v podani ovadbi zoper dedka, je potrdilo višje koprsko sodišče. A kljub potrditvenemu sklepu Višjega sodišča Koper novogoriško tožilstvo ni hotelo ponovno prevzeti zadeve v obravnavo. Zato sva starša prevzela vlogo tožilca," sta v dopisu zapisala starša, ki delovanje novogoriškega tožilstva opisujeta kot "skrajno čudno".

Kot navajata, jima je tožilstvo brez obrazložitve sporočilo, da "kazenskega pregona ne bo prevzelo in da zoper Soške Elektrarne ter MO Nova Gorica ni vodilo nikakršnega predkazenskega postopka". Višji koprski sodniki so namreč odločili, da je potrebno kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, ki ga tožilstvo očita dedku, prekvalificirati v kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti in "iskati odgovore tudi pri drugih vpletenih v nesrečo", navajata Kordeševa.

ALI SODSTVO RES DELUJE V IMENU LJUDSTVA? ➡️ Ekskluzivno: ker pristojni vse do danas niso uvedli postopkov za...

Objavil/a Bojan Požar dne Nedelja, 28. november 2021

Starša sta z zadevo zato seznanila generalno državno tožilstvo in pozvala naj uvede nadzor nad delom tožilstva v Novi Gorici oziroma nad delom višje tožilke Andreje Žvanut, ki je vodila zadevo.

Da Soške Elektrarne in MO Nova Gorica nista storila vsega za varnost, je postalo očitno potem, ko so po dečkovi smrti postavili več količkov, ki prikazujejo nivo vode, preko reke je na nevarnem delu postavljena jeklenica z opozorilno tablo, uvedeni so bili informatorji, ki opozarjajo na nevarnost utopitve, "odgovorni pa so se sestajali na sestankih in iskali rešitve", pravita Kordeševa.

Dodajata, da je zakon jasen. MO Nova Gorica bi morala spoštovati Zakon o varstvu pred utopitvami in "spodbujati izvajanje ukrepov ter dejavnosti za preprečevanje in zmanjševanju možnost utopitve", prav tako bi po njunem prepričanju morala spoštovati določilo, da "prepoved omeji športne dejavnosti ali dejavnosti v prostem času na delu vode, kjer obstaja posebno povečana nevarnosti utopitve".

Soške Elektrarne bi morale kot koncesionar med obratovanjem zagotavljati ukrepe za varnost občanov. Iz koncesijske pogodbe izhaja, da "je koncesionar dolžan izvajati vse potrebne ukrepe za varnost prebivalstva in njihovega premoženja. Obligacijski zakon pa določa, da bi se morali vzdržati ravnanja, ki bi lahko drugemu povzročilo škodo". "Ali ne gre za povzročanje smrtne nevarnosti, ko se tok reke spremeni v zelo kratkem času, tako da se kopalci ne morejo zavedati smrtne nevarnosti, ki jim preti?" se sprašujeta starša.

Usodnega dne, ko je utonil njun sin, se je pretok reke Soče v pol ure povečal s 30 kubičnih metrov na sekundo na 110 kubičnih metrov na sekundo:

"Gladina vode se v takih primerih v 32 minutah preverjeno dvigne za kar 97 centimetrov. Stanje pri sinovi utopitvi se je zaradi delovanja elektrarne spremenilo tako hitro, da je reko najprej uspel preplavati, ko pa se je odločil odplavati nazaj, je bil tok reke spremenjen v tolikšni meri, da je bil kljub temu, da je bil dober plavalec, povsem nemočen in ga je tok tako hitro odnesel, da ga ni mogel dohiteti niti njegov spremljevalec, kot tudi nobeden od dveh bližnjih plavalcev, ki sta opazila, da je v težavah. Tovrstno dvigovanje in spuščanje vode se dogaja večkrat dnevno. Opisano delovanje hidroelektrarne pa nedvomno pomeni nastanek smrtne nevarnosti."

Ob tem se starša sprašujeta, ali sodstvo res deluje v imenu ljudstva. "Zakaj tožilstvo v Novi Gorici ne preiskuje odgovornih in prične pregona, lahko samo ugibava. Sprašujeva se, zakaj državi ni v interesu povečati varnosti in spremeniti delovanja elektrarne, da do tovrstnih nesreč ne bi več prihajalo. Občutek imava, da se ščiti kapital in ne človeška življenja," zaključujeta starša v dopisu.  

Odzval se je tudi novogoriški župan Klemen Miklavič

"Razumemo bolečino staršev ob njihovi tragični izgubi. Ob dogodku so bili pretreseni tudi vsi naši občani. Mestna občina Nova Gorica je kljub temu, da v Soči nima pristojnosti upravljanja, niti pravic poseganja, kar vključuje tudi nihanje vodostaja, naredila veliko že v prejšnji in letošnji sezoni. Postavila je indikacije gladine vode, s tem povezave opozorilne table, jeklenico, ki v kopalni sezoni opozarja na začetek posebno nevarnega območja, izvedla je splošno obveščanje javnosti o nevarnostih divje reke in odsvetovala kopanje v divji reki. Najbolj učinkovit ukrep pa so bili informatorji, ki so obiskovalce napotili do opozorilnih tabel in jih pri tem tudi opozarjali na nevarnosti. Po sezoni smo analizirali učinek ukrepov in dogovorili ukrepanje za prihodnje poletje," so v sporočilu za javnost zapisali na Mestni občini Nova Gorica.

"Pred prihodnjo kopalno sezono pa bomo še posebej pristopili v šole in vrtce in starše ter otroke seznanili z lastnostmi in nevarnostmi divjih kopališč. V skladu s predpisi je na območju Kajak centra v Solkanu tudi nemogoče vzpostaviti kopališče, lahko pa s pristojnimi konstruktivno sodelujemo pri vzpostavljanju višje stopnje varnosti. Zaupamo v delo organov pregona, ki je očitno presodilo, da pregon zoper Mestno občino Nova Gorica ni upravičen. Kazenske ovadbe s strani staršev utopljenega dečka na novogoriški mestni občini še nismo prejeli, o njej smo bili danes zgolj obveščeni preko medijev," je še zaključil novogoriški župan. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  30 .11. 2021 ob  06: 10
Starši ste krivi za njegovo utopitev!!! Samo vi in nihce drug. Ampak ker je ze tradicija v Sloveniji probat zj...vse in dat krivdo na drugega in sebe prikazat kot nedolžno ovco...to tudi počnejo.

Se enkrat

SAMI STE KRIVI ZA SMRT OTROKA!!!
vseved |  29 .11. 2021 ob  12: 12
Škoda mladega življenja.Ampak, starši, prevzemite odgovornost . Zakaj ste 11 letniku dovolili kopanje kjer je jasno napisano da to počneš na lastno odgovornost , da je nevarnost utopitve,.. Vi ste odgovorni.