STAVKOVNI VAL SE NADALJUJE: Stavkali bodo tudi operaterji v centrih za obveščanje

Slovenija

Na dan mednarodne evropske številke za klic v sili 112 je sindikat Ministrstva za obrambo napovedal stavko zaradi zastoja v pogajanjih glede prenove plačnega sistema in "ignorance do krivice" zaposlenih operaterjev v centru za obveščanje na številki 112. Zagotavljajo, da delovanje številke za klic v sili v tem času ne bo ogroženo.

Iz Sindikata ministrstva za obrambo so sporočili, da danes, na dan mednarodne evropske številke za klic v sili 112, napovedujejo stavko. Ta se bo začela 19. februarja ob 8. uri in bo potekala do sklenitve stavkovnega sporazuma oziroma skladno z odločitvami stavkovnega odbora.

"Ta odločitev izhaja iz zastoja v pogajanjih z Vlado Republike Slovenije o nujni prenovi plačnega sistema in ignorance vlade do krivice, ki je bila zaposlenim na delovnem mestu operater v centru za obveščanje storjena že leta 2017 in s katero se še vedno soočajo naši člani," so zapisali.

Kot so pojasnili, so v letu 2023, ko je Slovenijo prizadela obsežna ujma, njihovi operaterji odigrali ključno vlogo pri koordinaciji odziva na krizne razmere. "Kljub temu, da so njihovi napori in predanost široko prepoznani in cenjeni s strani slovenske javnosti, se zdi, da Vlada RS ne prepoznava njihovega pomena, ki ga skozi svoje delo prispevajo v družbi in ga ne zna ter noče pošteno ovrednotiti." 

Kljub napovedani stavki naj delovanje številke za klic v sili 112 ne bi bilo ogroženo; kolikor vlada ne bo prisluhnila njihovim zahtevam, pa obstaja resna nevarnost, da bo bo situacija privedla do poslabšanja kakovosti zagotavljanja storitve klica v sili na 112, so opozorili. 

Nizke plače operaterjev so namreč privedle do tega, pravijo, da se za razpisana delovna mesta operaterja ne odloča skoraj nihče, obstoječi operaterji pa se zaradi kadrovske podhranjenosti, preobremenitve in izgorelosti vse pogosteje obračajo po zdravniško pomoč. 

"Stavka je sredstvo za opozarjanje na nujnost naših zahtev za pravičnejše delovne pogoje in plačilo. Naši člani si zaslužijo priznanje in spoštovanje za svoje delo, ki je ključno za delovanje številke za klic v sili 112," so še zapisali. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
siviovcar |  11 .02. 2024 ob  12: 15
Važno,da pogrebniki ne stavkajo. !!!!!
hribi |  11 .02. 2024 ob  11: 51
Ker je to moderno bi predlagal, da se napiše zakon za vsaj en mesec stavk. Datum koriscenja: ko se jim ne da delati.