STE KDAJ POMISLILI, DA MOŽGANI MOČNO VPLIVAJO NA ČREVESJE? Razumevanje dvosmerne povezave

Trendi

Povezava med črevesjem in možgani je kompleksna in dvosmerna. Signali potekajo v obe smeri med prebavnim sistemom in centralnim živčnim sistemom, pri čemer zdravje ali bolezen v enem lahko vplivata na drugega. Ključni igralci v tej povezavi so črevesni živčni sistem, vagusni živec in črevesni mikrobiom.

Kakšna je povezava med črevesjem in možgani?

Možgani "se pogovarjajo" s črevesjem in črevesje odgovarja. Ta komunikacija se odvija prek živcev (živčni sistem). Možgani in črevesje sta kot "najboljša prijatelja", ki se pogovarjata o različnih stvareh, od fizičnih do čustvenih. Med možgani in črevesjem prehaja več informacij kot v katerem koli drugem telesnem sistemu. Dejstvo je, da v črevesju obstaja več živčnih celic kot kjer koli drugje v telesu, razen v možganih.

Namensko delovanje črevesno-možganske povezave

Možgani in prebavni sistem sta se razvila skupaj, da bi omogočila preživetje. Prehrana je ključna za splošno zdravje in možgani ter črevesje morajo ostati v tesnem stiku, da bi zagotovili potrebna hranila. Po poškodbi se aktivirajo čustveni možgani, ki vam pomagajo prepoznati nevarnost. Čustva lahko ojačajo fizične občutke v črevesju, kar zna povečati raven stresa in čustveni odziv. Ta medsebojni vpliv močno zaznamuje povezavo med možgani in črevesjem.

Vpliv na različne telesne funkcije

Študije kažejo, da povezava med črevesjem in možgani vpliva na številne telesne funkcije, kot so lakota in sitost, želje po hrani, preobčutljivost na hrano, gibljivost črevesja, prebava, presnova, razpoloženje, vedenje, stres, občutljivost za bolečino, kognitivna funkcija, imunost in anatomija.

Vključeni telesni sistemi

Povezava med črevesjem in možgani vključuje tudi živčni sistem, ki sodeluje z endokrinim sistemom in imunskim sistemom. Črevesni živčni sistem je nevronska mreža v prebavnem traktu, vagusni živec pa je ključna povezava med črevesnim živčnim sistemom in možgani. Poleg tega črevesni mikrobiom, bakterije v črevesju, sodelujejo v proizvodnji kemičnih nevrotransmiterjev, ki prenašajo sporočila med črevesjem in možgani.

Zdravstvena stanja povezana s črevesno-možgansko osjo

Motnje, povezane s črevesno-možgansko osjo, lahko vključujejo anksiozne in depresivne motnje, sindrom razdražljivega črevesja, bolečine v prsih, otroške kolike (trebušni krči), gastroparezo (motnja praznjenja želodca), kronični stres, nevrološke motnje in še več.

Skrb za črevesno-možgansko os

Za vsakodnevno skrb za zdravje črevesja in možganov je ključno ohranjanje zdrave in uravnotežene prehrane ter obvladovanje stresa. Raznolika prehrana, bogata s polnovrednimi živili, prebiotiki in antioksidanti, lahko prispeva k ohranjanju zdrave povezave med tema dvema ključnima telesnima sistemoma.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija