STE TUDI VI MED NJIMI? Policija v akciji 'Osredotoči se na cesto' obravnavala kar 1428 kršitev

Slovenija

Prejšnji teden je policija izvedla preventivno akcijo Osredotoči se na cesto, v kateri so poostreno nadzirali, ali vozniki med vožnjo uporabljajo naprave in opremo, ki zmanjšujejo slušno ali vidno zaznavanje v cestnem prometu. V akciji so ugotovili 1428 kršitev, v 59 primerih pa izrekli opozorilo, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Akcija je potekala med 9. in 15. oktobrom z namenom opozoriti, da se morajo vozniki med vožnjo osredotočiti zgolj na dogajanje na cesti. Na policiji namreč opozarjajo, da je odmik pozornosti s ceste, četudi zgolj za kratek čas, lahko izjemno nevaren.

V času akcije so policisti nadzirali uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme, kot so denimo tablice, prenosni računalniki in slušalke, ki motijo voznike motornih vozil, kolesarje in voznike e-skirojev med vožnjo. Opozarjali so tudi na druge motilce pozornosti, kot so upravljanje klime, radia in navigacije v vozilu.

Ugotovili so 1428 kršitev, povezanih z zmanjševanjem voznikovih slušnih in vidnih zaznavanj ter obvladovanjem vozila. Med vsemi kršitelji je bilo tudi 93 tujcev, so še sporočili s policije.

???? V enotedenski akciji Osredotoči se na cesto policisti obravnavali skoraj 1.500 kršitev ???? ...

Posted by Slovenska policija / The Slovenian police on Srijeda, 18. oktobar 2023.

Gre za skupno akcijo z Agencijo za varnost prometa, kjer jo sicer imenujejo Varno brez telefona in v kateri ozaveščajo o nevarnosti udeležbe v prometu in sočasne uporabe telefona pri voznikih motornih koles, koles in drugih udeležencev v prometu.

Za uporabo mobilnega telefona med vožnjo je za voznike motornih vozil predpisana kazen 250 evrov ter tri kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja, torej kolesa, e-skiroji in preostala lahka motorna vozila, kazen za uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija