STE V SEČI ŽE OPAZILI TO KLOP? Tam je prav s posebnim poslanstvom (FOTO)

Piran

Priljubljeno sprehajališče in točka za rekreativce v Seči je v minulem tednu postala bogatejša za še eno klop. A ne gre za navadno leseno strukturo, temveč prvi vidni rezultat projekta DuraSoft, katerega namen je uporaba inovativnih tehnologij za izboljšanje trajnosti tradicionalnih lesenih struktur v socialno-ekološko občutljivih okoljih, s ciljem izboljšave okoljskega vtisa ter ekonomike rabe le-teh.

Testno klop so v Seči postavili 6. novembra.

Projekt DuraSoft je sofinanciran iz programa Interreg Italia-Slovenija 2014-2020, ki spodbuja trajnostno rabo avtohtonega lesa iglavcev in močvirskega trsa na gorskem in obmorskem območju severnega Jadrana. V sklopu projekta so v petek, 6. novembra, v Seči postavili testno klop, ki je opremljena s senzorji za merjenje vlažnosti lesa, sestavljena pa iz petih različnih materialov avtohtonega lesa iglavcev (smreke, rdečega bora, macesna, termično modificirane smreke in iz z biocidnim sredstvom zaščitenega lesa smreke).

Klop so postavili tudi na Veliki planini.

"Senzorji merijo vlažnost posameznih materialov, kajti ravno vlažnost je ključni dejavnik, ki določa življenjsko dobo lesa. S pomočjo pridobljenih podatkov bo po enem letu mogoče oceniti, kateri izmed testiranih materialov je najprimernejši za uporabo v določenih klimatskih pogojih," so pojasnili v Primorski gospodarski zbornici, enem izmed številnih partnerjev projekta.

Testne klopi pa niso postavili le v Seči, ampak tudi na Veliki planini, v Biljah in Ljubljani. Kot pravijo, se s pridobljenimi rezultati lahko znatno vpliva na povečanje uporabe sonaravnih materialov in ohranjanju okolja ter ekonomiki uporabe lesa.

ZAČENJA SE KURILNA SEZONA: Tukaj so razlogi za prehod na toplotno črpalko

Oskrba s toploto je v našem življenju zelo pomembna Ko vstopimo v hladno okolje, naše telo prerazporedi kri do trupa in tako ščiti ter ohranja toploto vitalnih organov. Hkrati telo omejuje pretok krvi v kožo, kar pomeni, da lahko dlje časa zadržimo več notranje toplote.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija