ZAČENJA SE KURILNA SEZONA: Tukaj so razlogi za prehod na toplotno črpalko

Slovenija

Jesen je res čudovito barvita sezona. Listi se iz zelenih spremenijo v žareče odtenke ognjenih in rdeče škrlatnih barv, postanejo zlato rumeni, rjavi. Drevesa nas kar kličejo k obisku narave, kjer si lahko osvežimo misli in napolnimo telo z energijo. Vreme se nekoliko ohladi, vendar so temperature še vedno precej prijazne. Kljub temu marsikdo že kaj kmalu začne premišljevati o ogrevanju svojega doma, zlasti zjutraj in zvečer. Temperature postajajo iz dneva v dan nižje in približevati se začne zima. Le ta prinese krajše dneve in že konkretno občutimo padec toplote.

Oskrba s toploto je v našem življenju zelo pomembna

Ko vstopimo v hladno okolje, naše telo prerazporedi kri do trupa in tako ščiti ter ohranja toploto vitalnih organov. Hkrati telo omejuje pretok krvi v kožo, kar pomeni, da lahko dlje časa zadržimo več notranje toplote.

Druga obrambna strategija, ki jo telo uporablja z namenom, da ostane toplo, je povečanje mišične aktivnosti, ki pohitri naš metabolizem in ustvari več toplote. Verjetno se vsi lahko spomnimo vsaj kakšnega zelo mrzlega dne, ko so nam zobje šklepetali, naše roke in noge pa so se nenadzorovano tresle. Ta na videz neproduktivna uporaba mišic je pravzaprav prizadevanje za zvišanje telesne temperature z razgradnjo hranilnih snovi, ki zakurijo našo notranjo ogrevalno peč.

Razlike v velikosti telesa, maščobni masi in hitrosti presnove hrane vplivajo na to, kako posamezniki doživljamo mraz. Manjši ljudje z manj telesne maščobe izgubijo več toplote v okolje v primerjavi s posamezniki, ki imajo večji odstotek maščevja. Dobro razvita mišična masa proizvaja več toplote kot obratno (slabo razvite mišice). V hladnih dneh prav tako pride prav telesna maščoba, saj deluje kot izolator za zmanjšanje toplotnih izgub.

Da bi ohranili občutek toplote, si lahko pomagamo z oblačili, fizično aktivnostjo in hrano, ob tem pa je zelo pomembno ohranjanje toplote v intimi doma. Zlasti v tem obdobju, ko se soočamo z epidemijo in posledično dosti več časa preživimo v varnem zavetju, ki nam ga nudi naše stanovanje.

Počasi se začenja kurilna sezona

V Sloveniji je kurilna sezona dokaj dolga, kar na žalost v večini primerov prinese visoke stroške ogrevanja. Za ogrevanje prostorov s klasičnimi energenti, kot so plin, drva in kurilno olje, moramo globoko seči v žep. Poleg tega stroški energentov iz leta v leto vztrajno naraščajo. Klub temu lahko sebe in svoje bližnje zaščitimo pred mrazom s trajnostnim ter stroškovno učinkovitim pristopom. Zahvaljujoč naprednim ogrevalnim sistemom je mogoče znatno znižati mesečne stroške ogrevanja in to z zelo preprostim načinom, ki ne vključuje čiščenja, nalaganja pelet, dobave olja itd. Samo pritisnemo na gumb in kot bi mignil, nam bo postalo prijetno toplo. Seveda govorimo o toplotnih črpalkah.

Toplotna črpalka je varčna in trajnostna alternativa klasičnim energentom. Za svoje delovanje izkorišča toploto okoliškega zraka, vode ali zemlje. Omenjena naprava sicer obratuje s pomočjo električne energije, vendar za razliko od klasičnih električnih grelcev dobi glavnino energije iz svoje okolice. Trenutno je to najbolj prijazen vir ogrevanja za okolje, saj za razliko od fosilnih goriv le tega ne onesnažuje. Sodoben pristop, tako pri gradnji energetsko varčnih objektov kot tudi zamenjavi zastarelih sistemov ogrevanja, je povzročil močno povečanje zanimanja po ogrevanju s pomočjo teh črpalk.

Zakaj izbrati ravno črpalko zrak/voda?

Posebno veliko je povpraševanje po toplotnih črpalkah zrak/voda, ki zaradi svoje učinkovitosti in vsestranskosti skoraj obvladujejo trg. Ta tip toplotne črpalke predstavlja preko 95 % nakupov vseh toplotnih črpalk.

Zaznamujejo jo številne prednosti, kot so:

o   Nižji stroški ogrevanja, še posebej v primerjavi s tradicionalnimi načini ogrevanja;

o   Nizek izpust CO₂ v okolje;

o   Brezskrbnost glede nabave energenta (pelet, drv, kurilnega olja …);

o   Ogrevanje prostorov in sanitarne vode;

o   Minimalno vzdrževanje;

o   Enostavnejša montaža kot pri toplotnih črpalkah drugih tipov;

o   Namestitev v vseh regijah Slovenije;

o   Možnost priklopa na že obstoječi ogrevalni sistem;

o   Enota lahko deluje samostojno ali pa v kombinaciji z dodatnim ogrevalnim virom.

Pestra možnost izbire toplotnih črpalk

V podjetju Prealpi vam ponujajo široko paleto vrhunskih toplotnih črpalk Hitachi.  Na voljo so vam različni tipi toplotnih črpalk zrak/voda, ki zadovoljijo še tako zahtevne stranke. Pomemben del podjetja predstavlja ekipa strokovnjakov, ki s svojim znanjem in izkušnjami poskrbi za kakovostno rešitev ogrevanja vašega bivalnega prostora.

Tudi hladna sezona leta je lahko zelo prijetna, zlasti, če je pospremljena hkrati z nizkimi stroški in visoko kvaliteto ogrevanja našega doma. Poleg tega nam odločitev za električno črpalko olajša subvencija iz EKO sklada, ki znaša od 20 odstotkov do kar 50 odstotkov cene.

Za več informacij in brezplačen posvet obiščite spletno stran uvoznika toplotnih črpalk Hitachi in pošljite povpraševanje. Njihovi strokovnjaki vam bodo brezplačno svetovali katera toplotna črpalka je primerna za vaš dom.