STROKOVNJAKI PRESENEČENI NAD POJAVOM V NAŠEM MORJU: Se bomo poleti sploh lahko kopali? (FOTO, VIDEO)

Piran

Pojavljanje velikih klobučnjakov v našem morju ni nič nenavadnega, nenavadna pa sta njihova ogromna številčnost in trajanje, saj so v celotnem Tržaškem zalivu prisotni že od jeseni, ocenjuje raziskovalka na Morski biološki postaji (MBP) Piran Andreja Ramšak. Veliko število klobučnjakov je prizadelo tudi ribiče.

Med minulimi prazniki so si obiskovalci slovenske obale lahko v morju ogledali velike klobučnjake z znanstvenim imenom Rhizostoma pulmo, je pojasnila Andreja Ramšak iz MBP, ki sicer deluje pod okriljem Nacionalnega inštituta za biologijo.

Velikih klobučnjakov je po njenih besedah veliko v celotnem Tržaškem zalivu in to že od jeseni 2021: "Imajo zadosti planktonske hrane in ugodne razmere v morju, da se lahko namnožijo in rastejo celotno življenjsko obdobje meduze." O klobučnjakih, ki so popolnoma prekrili Tržaški zaliv, smo poročali tudi mi.

Idemo na plivanje u Trst? ???????????? Video by Sofija Vranjesevic Sustersic

Objavil/a IstraMet dne Nedelja, 01. maj 2022

Veliki klobučnjak je sicer vrsta, ki naseljuje Sredozemsko morje in torej njihovo pojavljanje ni nič nenavadnega. "Nenavadna je ogromna številčnost in trajanje, kajti v velikih množinah so prisotni že od jeseni 2021, kar uvršča jesen in zimo med izjemna leta," je dodala Ramšakova.

Meduza klobučar ......Izola Foto : Nikola Predovic, 10.3.2022

Objavil/a Strunjan dne Četrtek, 10. marec 2022

Katastrofalni jesen in zima za ribiče

Veliki klobučnjaki se med drugim ujamejo v mreže in v koče, tako da ribiči praktično nimajo ulova. Meduze se zataknejo v mreže, ki tako postanejo mreže nefunkcionalne za ribolov. Kot je ocenila Ramšakova, sta bili letošnji jesen in zima za ribištvo v tem pogledu katastrofalni.

BONUS VIDEO: Koper že vrsto let predstavljata in upodabljata kozici. Ti pa sta pred kratkim dobili tudi ime.

Se bomo med njimi kopali še poleti?

Do poletja velikih klobučnjakov sicer v našem morju ne bi smelo več biti. "Običajno se njihov življenjski krog zaključi pomladi in jih ponovno vidimo v jeseni in čez zimo," je še navedla raziskovalka Morske biološke postaje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
forešter4 |  05 .05. 2022 ob  08: 43
klobučari na buzaro ?