ŠTUDENTSKI NATEČAJ: Pomerite se v reševanju izzivov s področja finančne matematike in aktuarstva

Koper

V okviru 8. Evropskega kongresa matematike 8ECM, ki bo potekal v Portorožu od 20. do 26. junija 2021, je organiziran tudi študentski natečaj za najboljše rešitve s področja finančne matematike in aktuarstva. Nanj se lahko prijavijo študenti na vseh študijskih stopnjah. K sodelovanju na natečaju so vabljene študentske ekipe, ki imajo lahko enega, dva ali tri člane, pomerile pa se bodo v reševanju izzivov s področja finančne matematike in aktuarstva.

Razpisane teme natečaja, ki bo potekal v angleškem jeziku, so: Modeliranje prometnih nesreč v času COVID-19 epidemije (Modeling Traffic Accidents in COVID-19 Times), Analiza izvedljivosti algoritma (Algorithm feasibility analysis), Obrnjeno zavarovanje (Reversed insurance) in Ocenjevanje pogostnosti škod (Claim frequency estimation).

Rok za prijave na natečaj je 1. junij. Nagrade 8ECM v skupni višini 5.000 evrov bodo podeljene pod pokroviteljstvom Slovenskega zavarovalnega združenja, ki je tudi glavni pokrovitelj kongresa. Najboljša ekipa znotraj posamezne teme je dobitnica denarne nagrade v višini 1.250 evrov.

8. Evropski kongres matematike 8ECM je eden največjih znanstvenih dogodkov v Sloveniji v letošnjem letu. Zaradi obstoječe epidemiološke situacije bo kongres večinoma izveden na daljavo, prek spleta. 8ECM bo gostil vrhunska imena s področja matematike, med katerimi so tudi dobitniki najvišjega priznanja v matematiki  - Filedsove nagrade oziroma "matematične Nobelove nagrade".

Gre za velik uspeh slovenskih matematikov, saj tako pomembnega dogodka na področju matematike v Sloveniji še ni bilo,  udeležilo pa se ga bo več kot 1.000 raziskovalcev in doktorskih študentov. 8ECM organizirajo Fakulteta za matematiko, narovoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem UP FAMNIT v sodelovanju s Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, Pedagoško fakulteto Univerze v Ljubljani, Fakulteto za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, Inštitutom za matematiko, fiziko in mehaniko, Slovenskim društvom za diskretno in uporabno matematiko, Institutom Jožef Stefan ter podjetjem Abelium d.o.o.  

Informacije o natečaju so na voljo tudi na tej povezavi.