SVIZ PRIČAKUJE USTREZNE RAZLAGE: Zakaj ob povečanju števila obolelih maske v šolah niso več tako nujne?

Slovenija

V sindikatu Sviz od premierja Janeza Janše ter ministrice za izobraževanje Simone Kustec pričakujejo, da bosta priskrbela ustrezne razlage za učence in dijake, zakaj ob povečevanju števila okužb z novim koronavirusom v državi maske v šolah niso več tako nujne. Od Janše pričakujejo tudi opravičilo za nedavne tvite.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) od Janše pričakujejo opravičilo za njegova tvita izpred dveh tednov, v katerih je sindikalne kritike takratne zahteve, da tudi vzgojitelji in učitelji nosijo maske, označil za skrajno neodgovorne in jim očital nesramno ter nevarno ščuvanje. S tem je po navedbah Sviza škodil ugledu sindikata.

Kot ugotavljajo v Svizu, je vlada kmalu za tem sicer prisluhnila njihovim kritikam in ukrep obveznega nošenja mask sprva omilila, minuli konec tedna pa tudi preklicala obveznost nošenja mask za učence in dijake v razredih. "Če bi sindikat odgovarjal v maniri predsednika vlade, bi lahko zgolj ugotovili, da se je gospod Janez Janša pridružil nesramnemu in nevarnemu ščuvanju, ki ogroža življenje otrok, učiteljev, staršev in vseh drugih prebivalcev Slovenije. A to ni naš način delovanja, opravičilo predsednika vlade za povsem neutemeljene obtožbe o ogrožanju življenj bo zadoščalo," so zapisali.

"Nenadni obrat v ravnanju vlade" ter ukinitev obveznega nošenja mask v vzgoji in izobraževanju pa po njihovem mnenju vnaša precej zmede in povzroča težave učiteljstvu pri utemeljevanju spremembe, ker se je vlada za to omilitev odločila v trenutku, ko se število okužb hitro povečuje.

V Svizu izpostavljajo, da so zaposleni v šolah doslej vse napore vlagali v prepričevanje učencev in dijakov, da je nošenje mask nujno potrebno za medsebojno zaščito in preprečevanje širjenja okužb. Sprašujejo se, kako bo učiteljstvo ob naraščanju števila okužb šolarjem pojasnjevalo, da maske naenkrat niso več tako nujne.

Simona Kustec

Zato od predsednika vlade ter ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec pričakujejo, da bosta priskrbela ustrezne razlage za učence in dijake. Nadejajo se tudi pojasnila, zakaj učiteljem in učiteljicam v višjih in visokih šolah mask ni treba nositi, če izvajajo pedagoški proces izza zaščitne pregrade iz stekla ali podobnega materiala, učiteljicam in učiteljem v srednjih in osnovnih šolah pa to ni dovoljeno.

Ministrico pa v Svizu tudi sprašujejo, ali bo glede na obrat pri nošenju mask spremenila priporočila za šole Nacionalnega inštituta za javno zdravje in zavoda za šolstvo, ki kot enega ključnih preventivnih ukrepov predpostavljajo čim bolj dosledno nošenje mask.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  07 .10. 2020 ob  07: 44
@ posta, zakaj je treba vse zapovedat in ljudi silit v nekaj? Zakaj ljudje raje prisluhnejo raznoraznim Potrčem kot pa da bi upoštevali priporočila?
Posta |  06 .10. 2020 ob  23: 43
-1
Ministrica Simona Kustec naj sama odstopi, ali pa dol z njo. Ne zna poskrbeti zase, tudi za otroke ni sposobna. Medtem, ko so maske povsod po svetu obvezne in so edino učinkovito sredstvo za preprečevanje okužbe jih v šolah ukinjajo. Vlada pa nesposobna zapovedat, da je maske potrebno nositi povsod in vedno. Če bi to naredili že marca bi bilo danes drugače.