TAJNI PROSTORI HOTELA JAMA ODPRTI ZA JAVNOST: V njih so do osamosvojitve snemali prisluhe za vso Primorsko (FOTO)

Slovenija

Ko je direktor družbe Postojnska jama Marjan Batagelj kupil Hotel Jama in začel z njegovo obnovo, so pred tremi leti odkrili vrata, za katera nihče ni vedel, kam vodijo. Ključev niso imeli, zato so vlomili in naleteli na prostore za prisluhe tajnih služb. Te skrivnostne in zanimive prostore so obnovili in jih nedavno odprli za javnost.

Prostori niso bili vrisani v gradbenih načrtih hotela, ki je zrasel v 70. letih prejšnjega stoletja. Gre za štiri sobe, v katerih so prisluškovalne naprave za vso Primorsko, vozlišča civilne in vojaške telefonije ter soba za počitek. Iz prostorov je vodilo več izhodov, eden tudi skozi jašek v Postojnsko jamo. V času Jugoslavije je bil to najbolj obiskan slovenski hotel, v katerem so spali številni tuji državni uradniki, ki jih je v Postojnsko jamo pripeljal Tito.

Agenti so snemali pogovore vse do osamosvojitve. Za seboj so pustili prazne škatle s podatki o snemanjih in nekaj dokumentov.

"Tako se začne. Avantura, ki vas popelje v nekdanji svet poln intrig, strateških ukan, tajnih agentov in dogodkov, ki jih, tako nekateri trdijo, niti ni bilo. Svet, ki je nekoč bil resničen, a se o njem ni govorilo. Svet, ki je bil vsem na očeh, a tako spretno skrit, da ga nihče ni opazil. Ali pa si ga nihče ni upal opaziti," pravijo danes v Postojnski jami, kjer vrata tajnih prostorov odpirajo za javnost.

Leta 2009 so se zaprla vrata starega hotela. Leta 2016 se je novi lastnik Marjan Batagelj lotil prenove dela tega starega hotela in naletel na težka železna vrata, od katerih nihče ni imel ključev. Ko so vlomili, se je odprl skrbno varovan svet.

Po več kot tridesetih letih molka in strahu marsikoga, ki je o teh prostorih vedel vse ali pa vsaj nekaj, je novica o skrivnostnem 'svetu za hotelom' hitro odjeknila. Na cesti so Batagelja začeli ustavljati in se izpovedovati ljudje, ki so v teh prostorih delali. V sklopu vsedržavne akcije NNNP (Nič nas ne sme presenetiti) so v prostore, ki jih ni bilo na nobenem načrtu, vstopali tudi civilisti. Z njihovimi pričevanji in dejstvi, ki jih potrjujejo zgodovinarji, danes nadgrajujejo zgodbo Tajnih prostorov Hotela Jama.

"Tu je delovala Udba, tu se je shajala vojaška tajna preiskovalna služba," brez kančka dvoma potrjuje raziskovalec novejše zgodovine Igor Omerza. Legendarni hotel Jama ima namreč izjemno premišljeno strateško pozicijo. V njem so se shajali vplivneži in pomembni ljudje iz politične sfere, bil je ob izjemno pomembni avtocestni povezavi, v Postojni je imela svojo bazo tudi vojska nekdanje države, zato ni čudno, da je bil tajni komunikacijski center postavljen prav tu.

Obiskovalci Tajnih prostorov Hotela Jama imajo izjemno priložnost, da prisluhnejo avtentičnim prisluhom in posnetkom zaslišanj, ki jih sicer pod zelo strogimi pogoji in le s posebnim dovoljenjem lahko slišimo zgolj v Arhivu RS. Obenem jim ponuja vpogled v čas od 70. let do osamosvojitve, ko je bil nadzor še dovoljen.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  05 .04. 2019 ob  08: 07
-1
prisluškovanja so bila in bodo in jih izvajajo vse države. danes jih je še več kot kdajkoli prej !!!!!! prisluhi in prividi, ki jih ima @ komunisti, povsod so pa spadajo med bolestna stanja. možgane ima tako močno sprane, da mu grejo v nič....
solinar |  04 .04. 2019 ob  17: 15
Vsak boljši hotel je imel poleg ali v bližini telefonske centrale tako skrivno sobo, kamor ni bilo vstopa za osebje hotela.
Vhod je bil mimo recepcije, prihajali so ljudje večinoma v večernem in nočnem času.
Drek |  04 .04. 2019 ob  16: 34
Komunisti, povsod so | 04 .04. 2019 ob 14: 48 Nekam dosti ti je rablo za komentirat a DEBIL.

Ja skoda, da je se Svedska hodila ucit v Jugoslavijo samoupravljanje in nase napredne zakone na podrocju socialnega varstva.

Skoda da npr. Italija nima ne minimalne place ne socialne pomoci, zdaj bi radi to uvedli ko so v Qurcu.
Skoda ,da ima Slovenija v zadnjih letih eno najvisjih rasti v Eu.

Ma kaj bo vedu nek DEGEN kot si ti?

Zahvali se mi , da si se kaj naucu v zivljenju in vrni se ko bos imel vsaj desetino mozganov normalnega cloveka.
Komunisti, povsod so |  04 .04. 2019 ob  14: 48
-5
Na ogled? Vse kar spominja na organizirano kriminalno komunistično tvorbo jugoslavijo ter njeno kriminalno združbo goljufov in morilcev z debeluhom brozom na čelu je potrebno odstraniti, sežgati, čimprej pozabiti in se opravičiti Evropi za umore, atentate ter kriminalno dejavnost, s katerimi so se nesposobni, retardirani, mlahavi, udbo anarho rdečuhi "proslavili" v civiliziranih državah -- oz. so proslavili tudi nas, nedolžne ljudi, za kar smo v očeh Evrope še danes zaostali balkanski kmetavzarji in lenčuge. Prostore bi raje namenili mladim, sposobnim, delovnim za razvoj turizma in podjetništva oz. ugleda regije. Seveda po temeljiti dezinfekciji in deratizaciji prostorov.