TAKO BO VIDETI TRG, KI SI GA DELITA GORICI: Prostor bo postal bolj gostoljuben in privlačen (FOTO)

Slovenija

Začenja se prenova Trga Evropa ob novogoriški železniški postaji, ki si ga delita Nova Gorica in Gorica. Prenova predstavlja eno pomembnejših investicij vzdolž t. i. EPK Distrikta, ki bo osrednje prizorišče Evropske prestolnice kulture (EPK) 2025 Nova Gorica-Gorica, so sporočili iz Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) GO.

Investicija predvideva prenovo Trga Evrope in dela treh ulic, t. i. Trizoba Maxa Fabianija, na italijanski strani. Za izvedbo del prenove Trga Evrope in Trizoba Maksa Fabianija je zagotovljenih dobrih 2,8 milijona evrov evropskih sredstev, del sredstev bo zagotovila Mestna občina Nova Gorica.

Projekt prenove Trga Evrope/Transalpine, ki ga vodi EZTS, je v obeh programskih dokumentih prepoznan kot strateški projekt. Zato so zanj zagotovljena sredstva za projektiranje, nadzor in druge tehnične storitve ter izvedbo del.

Nekaj osrednjih točk novega videza Trga Evropa in podaljška v Fabijanijev trizob predstavlja ozelenitev trga z več kot 20 novimi drevesi, vodnim elementom in ohranitvijo mozaika v središču trga. Celoten poseg predvideva tudi novo enotno tlakovanje Trizoba Maksa Fabianija, ki ga sestavljajo goriške ulice Caprin, Luzzato in Foscolo ter tudi dela Kolodvorske ulice med trgom in železniško postajo v Novi Gorici.

Celotna prenova bo zaključena do konca letošnjega leta. EZTS GO se sicer dogovarja s pristojnimi organi, da bi to prenovo uskladili z drugimi gradbenimi posegi na tem območju. Na spletni strani Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje bo zato kmalu vzpostavljen tudi poseben razdelek, ki bo prav tako olajšal komunikacijo z vsemi zainteresiranimi.

Čezmejni Trg Evrope/Piazza Transalpina je simbol Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica-Gorica in je pravi simbol evropskega duha. Prostor so desetletja delile državna meja in fizične ovire, zdaj pa bo postal bolj gostoljuben in privlačen, hkrati pa bo ohranil prisotne zgodovinske elemente.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija