TAKO JE VIDETI DRUGI TIR S PTIČJE PERSPEKTIVE: Prelet trase v BIM modelu (VIDEO)

Koper

Podjetje 2TDK je objavilo posnetek modela celotne trase drugega tira, ki vključuje več kot 720 objektov. Trasa, ki se na dobrih 27 kilometrih razteza med Divačo in Koprom, naj bi bila sicer končana prihodnje leto, leta 2026 pa naj bi po novi železnici zapeljali prvi vlaki.

Na posnetku lahko vidite traso drugega tira iz ptičje perspektive v obliki vizualizacije BIM modela, vsi predori in viadukti pa so virtualno že zgrajeni. Celotno progo drugega tira, dolgo 27,1 kilometra s sedmimi predori in tremi viadukti, sestavlja več kot 720 modelov BIM.

[Prelet trase drugega tira v BIM modelu] Gradnja drugega tira je v celoti podprta s t. i. pristopom BIM (Building Information Modeling). To je digitalni model gradbenih objektov, ki omogočajo celovito upravljanje z informacijami med celotnim investicijskim procesom. Na posnetku lahko vidite traso drugega tira iz ptičje perspektive v obliki vizualizacije BIM modela, vsi predori in viadukti pa so virtualno že zgrajeni. Celotno progo drugega tira, dolgo 27,1 kilometra s sedmimi predori in tremi viadukti, sestavlja več kot 720 modelov BIM. Gradniki 3D modelov BIM so obogateni z dodatnimi informacijami (atributi), ki služijo kot osnova za generiranje vizualizacij, animacij in analiz vseh faz gradnje drugega tira. Celotni proces BIM pri drugem tiru poteka od izdelave 3D modelov BIM v fazi projektiranja, preko izdelave 4D in 5D modelov BIM za sprotno spremljanje gradnje, do izdelave 6D modela BIM po zaključku gradnje, ki se bo uporabljal za vzdrževanje drugega tira, potem ko bo proga že obratovala.

Objavil/a Drugi tir dne Četrtek, 28. marec 2024

Kot so ob objavi posnetka trase zapisali v podjetju 2TDK, je gradnja drugega tira v celoti podprta s t. i. pristopom BIM (Building Information Modeling oz. informacijsko modeliranje objektov). To je digitalni model gradbenih objektov, ki omogočajo celovito upravljanje informacij o fizičnih in funkcionalnih značilnostih zgradb.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
solinar |  31 .03. 2024 ob  13: 38
Slabo razločen prikaz brez neke uporabne vrednosti.