TERŠEK O FINANČNEM ONEMOGOČENJU STA: "Ukom nima pooblastil, da sprejme takšno oblastno odločitev"

Slovenija

Pravni strokovnjak in predavatelj Univerze na Primorskem Andraž Teršek trdi, da Ukom nima pooblastil oz. možnosti, da "sprejme oblastno odločitev o odtegnitvi financ STA, o finančnem onemogočenju STA". "Je pa v ustavi člen, celo več členov, zaradi katerih tega ne sme," je zapisal na svoji spletni strani.

Vlada je v ponedeljek sprejela informacijo Urada vlade za komuniciranje (Ukom) o nezmožnosti izvajanja pogodbe s STA o opravljanju javne službe v letu 2020 ter sklenitve pogodbe za 2021. Ukom STA ni izplačal oktobrskega nadomestila za opravljanje javne službe.

Teršek, ki je bil kratek čas tudi nadzornik STA, je ob tem zapisal, da v predpisih in listinah, ki določajo družbeni in državni pomen, vlogo ter naloge Urada vlade za komuniciranje, "ni dovolila, ni pravice, ne privilegija, ne pooblastila", da bi lahko ukinil financiranje STA. Dodaja, da mora država v vlogi lastnika pri odločitvah, ki zadevajo institucije, upoštevati komunikacijsko, vsebinsko in odločevalno vse tiste subjekte, ki imajo status uporabnikov - v primeru STA to pomeni uporabnikov storitev agencije oz. agencijskega servisa.

Država v pravno-formalnem statusu oz. položaju lastnika pa, kot je zapisano v knjigi Komentar Ustave Republike Slovenije, ni skoraj v ničemer primerljiva s statusom lastnika, če je to fizična ali pravna oseba. Oboje je ustavno in pravno neprimerljivo, trdi.

Ob tem je Teršek še dodal, da STA svojo nalogo, vlogo in poslanstvo dobro izpolnjuje. Agencija je utemeljena z načelom neodvisnega in nepristranskega novinarskega obveščanja javnosti, kar tudi počne, trdi. "Odločitev Ukoma, da STA kar lepo in enostavno odvzame finančna sredstva ali bolj točno 'odtegne financiranje', je po svoji naravi ravnanje, o katerem so še nedavno poročali mediji, ko niso poročali o slovenski dnevni politiki in so poročali o Madžarski," je dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  02 .12. 2020 ob  10: 56
Lastnik STA je država. Ima lastnik ima pravico do vpogleda v poslovanje družbe ? Pustimo ob strani, da je način te fašistične vlade nesprejemljiv ,ampak pravica do spogleda pa vseeno ostaja.
Martin Kacur |  02 .12. 2020 ob  10: 42
-2
In kaj ce Ukom nima pooblastil. Dejstvo je da STA nima denarja.
Nekako je treba ljudi disciplinirat. Fokler ne bodo vsi ovce je pac potrebno na sak nacin vstrajat. In zopet in znova in spet.