TOLIKO ZNAŠA ODŠKODNINA ZARADI ZAMENJAVE IDENTITETE: Bolnišnica je dolžna dati podatek, je odločil informacijski pooblaščenec

Slovenija

Celjska bolnišnica je zaradi zamenjave identitete dveh bolnikov septembra lani prejela en odškodninski zahtevek v višini 42.071 evrov. Odškodninski zahtevek so predali v obravnavo zavarovalnici, pri kateri imajo sklenjeno zavarovano odgovornost. Zavarovalnica se je z vlagateljema zahtevka poravnala, so danes povedali v bolnišnici.

Dejali so še, da informacije o izplačani odškodnini nimajo, saj jih zavarovalnica ni seznanila z izplačanim zneskom odškodnine.

Prejem odškodninskega zahtevka so v celjski bolnišnici sicer potrdili že konec lanskega leta, a njegove višine zaradi sklicevanja na varstvo osebnih podatkov niso razkrili. Časnik Delo se je zato pritožil Informacijskemu pooblaščencu, kjer so odločili, da je bolnišnica dolžna posredovati informacijo o skupnem znesku zahtevane odškodnine, je danes zapisalo Delo in prvo razkrilo višino zahtevka.

V celjski bolnišnici je septembra lani prišlo do zamenjave identitete dveh bolnikov, ki so ju z istim reševalnim vozilom pripeljali iz Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu. Sprejeli in identificirali so ju na podlagi sprejemne dokumentacije in informacije reševalnega osebja Zdravstvenega doma (ZD) Sevnica, ki ju je pripeljalo. V času zdravljenja je eden od bolnikov umrl, zaradi zamenjave identitete pa so bili o smrti obveščeni svojci napačnega bolnika. Za napačno identifikacijo so izvedeli, ko so umrlega bolnika že pokopali.

Izredni strokovni nadzor v bolnišnici je pokazal, da je do zamenjave bolnikov prišlo v triažnem prostoru urgentnega centra celjske bolnišnice ob predaji bolnikov med reševalcema ZD Sevnica v triažo.

Zaradi zamenjave identitete dveh bolnikov je svet zavoda celjske bolnišnice novembra lani razrešil direktorja bolnišnice Aleksandra Svetelška in strokovnega direktorja Franca Vindišarja.

Marca letos pa so svetniki namesto Svetelška za direktorja bolnišnice imenovali Dragana Kovačića, Vindišarja pa je nasledil Radko Komadina.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija