TOŽI UKC ZA POL MILIJONA EVROV: Zaradi napačne diagnoze je bil ob testis

Slovenija

Danes 34-letni moški je pred 11 leti zaradi napačne diagnoze izgubil testis, kar je pripeljalo do fizičnih in čustvenih posledic ter zahtevka za odškodnino v višini skoraj pol milijona evrov. Sodišče je v vmesni sodbi potrdilo utemeljenost tožbe, saj ni bilo ustrezne predstavitve vseh možnosti operativnega posega, ki bi lahko preprečila nepotrebno odstranitev testisa. Poleg tega diagnoza ni bila pravilno pojasnjena, kar je onemogočilo pacientovo razumevanje vsebine in posledično sprejetje premišljene odločitve. V UKC Ljubljana, kjer je bila izvedena operacija, trdijo, da so delovali v najboljšem interesu pacienta, poroča Dnevnik.

Moški je bil v skrbeh, da bi se rak lahko razširil, zato se je odločil za odstranitev testisa, ne da bi vedel, da je bil tumor benigen. Šele leta kasneje, ko je bil tumor odstranjen, je bil diagnosticiran kot neškodljiv. Zaradi napake v diagnozi in nepotrebnega operativnega posega ima moški zdaj omejene hormonske in reproduktivne funkcije ter dolgoročne fizične bolečine.

Poleg tega so se pojavili čustveni in psihološki izzivi zaradi občutka izgube in napačne informiranosti glede zdravstvenega stanja. Odvetnica Olivera Gomboc poudarja, da je bila njegova odločitev za operacijo sprejeta na podlagi pomanjkljivih informacij, kar je omejilo njegovo sposobnost informiranega soglasja.

Sodnica Ksenija Zelhofer Orehek je v vmesni sodbi ugotovila, da je tožba upravičena in da je tožniku nedvomno povzročena škoda. Končna odločitev o višini odškodnine še ni bila sprejeta, vendar se bo sodišče ukvarjalo tudi s tem vprašanjem. Tožbeni postopek še ni zaključen, vendar je vmesna odločitev zagotovila pravno osnovo za nadaljnje ukrepe in potencialno odškodnino za pacienta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija