TOŽILSTVO UMAKNILO OBTOŽNICO V ZADEVI DELAMARIS: To je bil razlog

Slovenija

Specializirano državno tožilstvo je umaknilo obtožnico zoper odvetnika Mira Senico in tri soobtožene zaradi zlorabe položaja in pranja denarja pri nakupu delnic Delamarisa, zato je bila današnja obravnava preklicana, so za STA povedali na celjskem okrožnem sodišču. Obtožnico je umaknilo zaradi pričanja izvedenke ekonomske stroke Milene Kosi.

Kmetija Bužekijan in Miro Senica

Kot poroča spletni Večer, je specialno državno tožilstvo obtožnico umaknilo na podlagi ugotovitev Kosijeve, ki je ugotovila, da so bile storitve opravljene in da je bil 1,3 milijona evrov vreden posel med Vegradom in kmetijo Bužekijan z vidika oškodovane družbe Vegrad ekonomsko upravičen.

Vegrad je leta 2007 plačal direktorici kmetije Bužekijan Blanki Muster 1,3 milijona evrov za svetovanje pri nakupu za 13 milijonov evrov delnic Delamarisa, je na zadnji obravnavi dejala Kosijeva. Po njenih besedah je Vegrad takrat naredil investicijski načrt za izvedbo turističnih projektov, ki naj bi mu prinesli 145 milijonov evrov prihodkov.

"Leta 2007 je Slovenija uvedla evro. Marsikdo je takrat v tem videl poslovne priložnosti in je poskušal to izkoristiti. Zato menim, da je bil posel med Vegradom in kmetijo Bužekijan ekonomsko upravičen," je na sojenju 9. novembra dejala izvedenka.

Tožilstvo je Senico bremenilo kaznivega dejanja pranja denarja in napeljevanja nekdanje direktorice Vegrada Hilde Tovšak k zlorabi položaja, Tovšakova je bila obtožena zlorabe položaja, Blanka Muster pa je bila obtožena pomoči pri zlorabi položaja. Ob tem sta bili tudi tajnica Senice Olga Zaviršek in Musterjeva obtoženi pomoči pri kaznivem dejanju pranja denarja.

V julijskih zagovorih so vsi obtoženi zanikali krivdo. V tej zadevi so predobravnavni narok izvedli leta 2017, ko Senica, Zavirškova in Musterjeva krivde niso priznali, Tovšakova pa je za očitana kazniva dejanja najprej priznala krivdo, decembra leta 2018 pa na predobravnavnem naroku preklicala sporazum o priznanju krivde.

Celjsko okrožno sodišče bo zaradi umika obtožnice zdaj izdalo sklep, da se postopek zoper obtožene ustavi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  23 .11. 2021 ob  19: 58
hahaha, nekdo ima strta jajca
Obala1 |  23 .11. 2021 ob  17: 04
V tej državi će imaš prave kontakte lahko kradeš koliko hoćeš …se će v zdruzenju Vazelin lobby se boljse :-)
Martin Kacur |  23 .11. 2021 ob  16: 46
Ajaj, nauk te bani: kradi in nič se ti ne bo zgodilo.
Kaj je pa z lastniki, ki so Delamaris prvi prodali? Kaj če bi šli namesto po poti bratstva in tovarištva po poti denarja?