TRETJINA MLADOSTNIKOV KADI KONOPLJO V ČASU POUKA: "Legalizacija bi še poglobila njihove duševne stiske"

Slovenija

Predstavniki nevladnih organizacij so na današnji novinarski konferenci, ki jo je pred posvetovalnim referendumom o rabi konoplje organiziralo Slovensko združenje za kronične nenalezljive bolezni, opozorili na nevarnost legalizacije konoplje. Njena uporaba namreč povečuje možnost razvoja duševnih bolezni in povzroča odvisnost, so navedli.

Direktor Inštituta za raziskave in razvoj Utrip Matej Košir je poudaril, da mladi že sedaj brez težav dostopajo do konoplje. Morebitna legalizacija konoplje bi močno povečala odvisnost od konoplje med mladimi, kot to zaznavajo v Severni Ameriki, meni. Navedel je tudi rezultate raziskave ESPAD, ki je pokazala, da je Slovenija nad evropskim povprečjem glede rabe konoplje med mladostniki, starimi 15 in 16 let. Raziskava je namreč pokazala, da je 23 odstotkov slovenskih mladostnikov že uporabljalo konopljo, medtem ko je evropsko povprečje pri 16 odstotkih, je navedel.

Po navedbah predsednice Društva Up Anite Grbić, ki pomaga zasvojencem in njihovim svojcem, je nedavna raziskava pokazala, da že sedaj tretjina mladostnikov konopljo kadi v času pouka, kar bistveno zaostruje pomanjkanje fokusa in poslabšuje kognitivne sposobnosti. Grbić je opozorila tudi, da v njihovem društvu opažajo povečanje števila mladostnikov, ki so zaradi odvisnosti od uporabe konoplje prenehali s srednješolskim izobraževanjem.

Direktor Zavoda Vozim David Razboršek je opozoril, da se z vidika prometne varnosti uporabo konoplje obravnava pretirano nedolžno in poudaril, da vožnja pod vplivom konoplje možnost prometne nesreče poveča za do 25-krat. Ob tem je izpostavil statistiko iz Kanade, ki kaže, da se je po legalizaciji konoplje število prometnih nesreč s telesnimi poškodbami povečalo za 475 odstotkov.

Na tiskovni konferenci je spregovorila tudi predstavnica Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija Julija Vita Glas, ki je izpostavila, da bi legalizacija konoplje še poglobila duševne stiske mladih, saj redna uporaba konoplje po njenih navedbah povečuje tesnobo in psihozo. Po njenih navedbah bi morebitna legalizacija konoplje "odprla tudi dobičkonosen trg, katerega vrednost se bo v prihodnjih letih povzpela na 82 milijard evrov".

Volivci bodo o rabi konoplje odločali 9. junija na posvetovalnem referendumom o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  24 .05. 2024 ob  07: 36
Prvo kot prvo konoplja ne zasvoji,kot npr cigareti in alkohol. Drugo pod konopljo se cloveku odprejo vsi čuti v telesu in dajeme stvari hitreje in tako tudi zapiše v možgane.
Take bedarije da povzroca zasvojenost prišparajte da kaksno pravljico za lahko noc. Konoplja je ustvarila narava! Nevarnost je tisto kar se iz narave pridela kot stranski produkt,npr iz trte vino, iz tobaka v cigarete itd..iz kokinih listov kokain!
Dejte že enkrat premaknit te vaše zastarele riti in dejte že enkrat legalizirat konopljo ker je edina rastlina ki je tudi medicinsko dokazana da zdravi več kot 400 razlicnih simptomov in bolezni! Zato je pa prrpovedana,ker potem požrešna farmacija nima dobicka
 |  24 .05. 2024 ob  06: 51
"mladi že sedaj brez težav dostopajo do konoplje"

Skrajni čas je, da se to področje zakonsko uredi, nekako tako kot je urejeno z alkoholom in tobakom. S tem bi se zmanjšal črni trg, ki oskrbuje nič hudega sluteče uporabnike kanabisa in farmacevtski podrepniki ne bi imeli več kaj dosti za povedati.

Torej LEGALIZACIJA ne pomeni, da je dovoljena vožnja pod vplivom, da imajo mladi dostop na vsakem koraku, da mladi opuščajo šolanje, ampak je le PRVI KORAK k temu, da se to ne bi več dogajalo v takem obsegu. Npr. v Nemčiji so to uvideli in urejajo. Mi bi pač raje pustili, da s trg ostane nelegalen, saj tako davki in zaslužki ostanejo v rokah kriminalnih združb, namesto da bi ga pokasirala država in ga vlagala v npr. zdravstvo in šolstvo.