UPOR KRAJANOV MOSTA NA SOČI: Nočemo novega mostu, najdite arhitekturni biro

Posočje

Potem ko so prebivalci Mosta na Soči dosegli zaustavitev vseh aktivnosti za gradnjo novega mostu čez Sočo in je kazalo, da do naložbe ne bo prišlo še nekaj let, je prišlo do premika. Direkcija RS za infrastrukturo je namreč pozvala Občino Tolmin, naj s pomočjo krajanov poiščejo arhitekturni biro, ki bo pripravil novo idejno zasnovo mostu.

Krajani so načrt novega mostu na zboru 7. novembra odločno zavrnili, saj se ne strinjajo s predlagano novo podobo, ki je povsem drugačna od sedanje z značilnim kamnitim lokom. Poudarili so, da je za kraj, ki ima most celo v svojem imenu, to zelo pomembno.

DRSI jih je tako zdaj pozval k iskanju arhitekturnega biroja. Slednji bo moral sicer upoštevati veljavne projektne pogoje vseh organov, ki so pristojni v tem postopku. Glede na izbrano rešitev bo projektant nato izdelal novo ali dopolnjeno projektno dokumentacijo, so sporočili iz direkcije za infrastrukturo (DRSI), ki je investitor projekta.

Bo potreben nov javni razpis?

Na DRSI ocenjujejo, da bi v primeru, če bi bila izbrana idejna rešitev novega mostu v naslednjih treh mesecih, projektant pa bi nato izdelal novo ali dopolnjeno projektno dokumentacijo v naslednjih treh mescih, lahko gradnjo novega mostu začeli v drugi polovici leta 2018. Do tega pa bi prišlo le, če ne bi bilo treba izvesti novega javnega razpisa za gradnjo mostu.

DRSI poleti izvedla javno naročilo za gradnjo novega mostu na Mostu na Soči, ki je del regionalne ceste, in nato z izbranim izvajalcem podpisala pogodbo. Tik pred začetkom gradbenih del pa je svet KS Most na Soči 26. oktobra sprejel sklep, da se do nadaljnjega zaustavijo vse aktivnosti, povezane z gradnjo mostu. Nato so pripravili zbor krajanov, ki so predlog novega mostu zavrnili.

DRSI je ob tem zaprosila tolminsko občino, naj o odločitvi seznani vse prebivalce Krajevne skupnosti Most na Soči.

Ker v projektu direkcije ni predvidenih finančnih sredstev za delo arhitekturnega biroja, bo morala te stroške pokriti Občina Tolmin, pa so sporočili s tolminske občine.

Krajevna skupnost Most na Soči je sicer že 13. novembra ustanovila delovno skupino za sodelovanje z direkcijo in občino pri tem projektu od projektiranja do zaključka gradnje mostu, v katero so imenovali devet članov, med katerimi so inženirji gradbeništva, arhitekti in ekonomisti. O tem je predsednik KS Most na Soči Dušan Jermol tudi že obvestil občino.

Kot je vodja sektorja za investicije v ceste na DRSI Tomaž Willenpart povedal že na zboru krajanov 7. novembra, bi ponoven začetek postopka lahko za izgradnjo novega mostu pomenil tudi več kot sedem let zamude, ob tem pa bi morali upoštevati, da bo stanje sedanjega mostu verjetno vse bolj problematično. Po njegovem je zato bolj smiselno s sodelovanjem arhitekta spremeniti ograjo mostu in pločnik na njem ter izvesti kamnite obloge in ustrezno zakriti kanalizacijske vode.

Deli novico: