UREJANJE RAZMER ALI UDAREC ZA POLETNI TURIZEM? Plovna sezona na Soči odprta ob različnih cenah v treh odsekih

Slovenija

Na Soči se je danes začela sezona plovbe, ki pa jo letos vsaka od treh posoških občin ureja s svojim odlokom, ker so pogovori o enotnem režimu propadli. Tako sta različna tudi cena dovolilnic in režim plovbe v treh odsekih reke. V Kobaridu trdijo, da gre za začetek urejanja razmer, ponudniki vodnih športov pa vidijo v tem udarec za poletni turizem.

Pred začetkom sezone sta si sicer občini Tolmin in Kobarid prišli nasproti. V Tolminu so sprejeli enak odlok kot v Kobaridu, le cene so za polovico nižje, saj je tam reka manj privlačna za plovbo. Kobariške dovolilnice bodo veljavne tudi v Tolminu, ne pa tudi obratno. Za domačine bodo v obeh občinah cene subvencionirane.

Medtem Občina Bovec ostaja na svojem bregu in vztraja pri starem odloku, tako pri vrsti kot pri ceni dovolilnic. Novi kobariški odlok medtem odpravlja sezonske dovolilnice za rafte in pozna zgolj eno vrsto dovolilnice ne glede na plovilo, s katerim se uporabnik spusti po reki.

Pred tem je veljalo, da osebne dovolilnice kupujejo le kajakaši, za raft pa so ponudniki vodnih športov kupili zgolj eno sezonsko dovolilnico, ki je stala 500 evrov. Tak sistem bo letos veljal le še za plovbo v bovški občini, medtem ko bo ob prehodu v kobariško občino veljala nova ureditev: vsak potnik rafta bo moral imeti lastno dovolilnico, ki bo stala 10 evrov. Če bo neimenska, bo veljala za en spust, če bo opremljena z osebnimi podatki, pa za ves dan.

Predsednik GIZ raftarjev Goran Kavs meni, da bo kobariški sistem izjemno podražil in administrativno otežil poslovanje ponudnikov vodnih športov. Kot je dejal novinarjem, bodo morali raftarji ob uveljavitvi dovolilnice za vsakega potnika navesti uro, kdaj bodo na Soči prečili občinsko mejo, težave pa lahko nastanejo, če bodo za pot denimo porabili več časa od predvidenega. Samo za urejanje in potrjevanje dovolilnic bodo verjetno potrebovali dodatno zaposlitev, meni.

GIZ raftarjev je kobariški odlok pred tedni poslal tudi v ustavno presojo in predlagal, da ustavno sodišče začasno zadrži njegovo izvajanje do končne odločitve ustavnega sodišča v zadevi. Občina Kobarid pa je danes na spletni strani objavila, da je od ustavnega sodišča dobila sklep o zavrnitvi predloga o začasnem zadržanju izvrševanja odloka.

Kobariški župan Marko Matajurc na drugi strani trdi, da novi odlok ureja "neznosno stanje na Soči, za katero so nekateri menili, da pripada zgolj njim". Ustavne presoje se ne boji in napoveduje, da bodo morebitna dopolnila ustavnega sodišča z veseljem vključili v odlok.

Za prodajo dovolilnic je pristojna medobčinska uprava posoških občin, ki je tudi skrbnik območja plovbe in lahko ob nizkem vodostaju denimo prepove plovbo. Od združenja GIZ raftarjev, ki je izvajalec tehničnih del na reki, so do začetka sezone dobili potrdilo, da je plovna pot pregledana in ustrezna za plovbo.

Dovolilnice bodo zaenkrat prodajali le na spletu, ob nakupu pa jih bo moral uporabnik tudi validirati, torej navesti kraj in čas vstopa ter predvideni kraj in čas izstopa iz reke. Vse ostale dovolilnice je možno kupiti le ob vnosu osebnih podatkov.

Novi režim pomeni tudi, da je za vzdrževanje vstopno-izstopnih mest v Kobaridu in Bovcu odgovorna Komunala Tolmin, v Bovcu pa to ostaja medobčinska uprava.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija