AJDOVŠČINA: Prihodnji teden se bo začel mednarodni bienale akvarela

Vipavska dolina

V Ajdovščini bo med 29. avgustom in 30. septembrom potekal prvi mednarodni bienale akvarela Castra 2015. Na njem bo sodelovalo 195 likovnih umetnikov z vsega sveta, približno tretjina jih bo iz Slovenije. Zanje bo, kot je dejal izvršni sekretar bienala Franc Golob, to tudi priložnost, da se seznanijo s svetovnimi trendi v tem mediju.

Ideja za bienale se je po Golobovih besedah porodila iz v zadnjem času povečanega zanimanja za akvarel tudi na Slovenskem. Kot je dejal, na Slovenskem doslej praktično ni bilo razstav, ki bi se posvečale samo tej likovni tehniki, medtem ko ima v svetu akvarel drugačno mesto, je izjemno priljubljen in doživlja pravi razcvet.

Pri nas ni posluha, v tujini že dolgoletna tradicija

Tudi v Sloveniji po njegovih besedah ustvarja precej dobrih akvarelistov, ki pa ustvarjajo v bolj intimni atmosferi in ki tovrstnih del doslej niso predstavljali na razstaviščih, saj tako galerije kot kuratorji do te likovne zvrsti niso imeli in še vedno nimajo ustreznega odnosa.

Odnos okolja do neke likovne zvrsti pa je po njegovem prepričanju odločilen. V Španiji denimo obstajajo klubi, ki delujejo že skoraj 200 let, prav tako ima akvarel dvestoletno tradicijo v Rusiji, medtem ko pri nas na akademiji že dve ali tri desetletja ne zanima nikogar. V Indiji, na Tajskem, Kitajskem in na Japonskem pa ima ta likovna zvrst že tisočletno tradicijo.

Prispelo več kot 640 likovnih del

Umetnike so izbrali preko javnega razpisa, na katerega je prispelo več kot 640 likovnih del. Žirija je izbirala v dveh krogih in izbrala 195 avtorjev iz 45 držav. Tako so po Golobovih besedah na bienalu zastopani vsi pomembnejši ustvarjalci in držav, kjer ima akvarel bodisi že dolgo tradicijo bodisi se na novo prebuja. Bienale bo tako slovenskim umetnikom, ki se posvečajo akvarelu, tudi omogočil, da glede na dogajanje v svetu primerjajo, kje so s svojim znanjem, tehnikami, sporočilom.

Društvo likovnih umetnikov Severne Primorske skupaj s partnerji bienale zaradi obsežnosti organizira v treh galerijah - Lokarjevi galeriji, Pilonovi galeriji in Lični hiši. Odprtje razstave, ki jo bo pospremil obsežen katalog, bo 29. avgusta, poleg razstave so zasnovali bogat spremljevalni program.

Slovenijo bo obiskalo okoli 50 tujih umetnikov

Umetniki, ki bodo v času bienala obiskali Slovenijo, želijo videti tudi okolico, zato jim bodo predstavili nekaj najzanimivejših lokacij, kjer bodo slikali v naravi, pa tudi v notranjščinah, 26. septembra pa bodo pripravili še simpozij na temo Akvarel včeraj, danes, jutri.

Slovenijo naj bi obiskalo okoli 50 umetnikov, nekateri bodo prišli tudi iz bolj oddaljenih držav, kot so Indija, Norveška, Kanada. Kulturni dogodek bo tako, kot poudarja Golob, imel tudi gospodarski učinek in to je tudi njihov slogan - kulturni dogodek z gospodarskim učinkom.

Na bienalu bodo podelili tudi nagrade, in sicer deset odkupnih nagrad v vrednosti od 1500 do 500 evrov bruto ter pet častnih diplom.

Deli novico: