V DOLINI VZNEMIRJAJO NAČRTI UPRAVLJAVCA NAFTOVODA: Nihče ni vedel za postavitev 16 metrov visokih dimnikov?

Trst

Krajani v Dolini čez mejo so na nogah. Načrti podjetja Siot, ki upravlja naftovod Trst-Ingolstadt in z gorivom oskrbuje osem rafinerij v Nemčiji, Avstriji in na Češkem, so jih vznemirili. Družba načrtuje postavitev kogeneracijske naprave za proizvodnjo elektrike za samooskrbo na tem področju, kar pa vključuje tudi postavitev dveh dimnikov, visokih 16 metrov.

Za četrtek je v boljunskem gledališču Franceta Prešerna napovedano javno srečanje z vodstvom podjetja Siot, ki naj bi domačinom predstavilo podrobnosti projekta za postavitev kogeneracijske naprave za proizvodnjo elektrike.

Dežela Furlanija Julijska krajina (FJK) je krajevne skupnosti obvestila o načrtih Siota že septembra 2019. Do novembra 2021 oziroma, zaradi epidemioloških razmer do sredine februarja letos, so imeli čas sporočiti svoje stališče.

V dolinskem občinskem svetu opozicijski svetniki (Zeleni, Liga, Združeni v tradicijah) opozarjajo, da dolinska občina ni postregla z nobeno konkretno odločitvijo, kar bi lahko pomenilo, da je hotela svetniki zavesti in je pristala na projekt Siota. O projektu ni bilo govora niti na občinskem svetu, zanj naj bi svetniki izvedeli šele konec marca, pa še to iz medijev.

Po poročanju Primorskega dnevnika že od aprila čakajo na zasedanje svetniške komisije, ki se bo lotila tega vprašanja, občinski svet pa naprošajo, naj pri Deželi FJK zaprosijo za podaljšanje roka, do katerega bi lahko dolinski občinski svetniki izrekli svoje mnenje glede Siotovega projekta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  25 .07. 2022 ob  12: 25
Kakšno pa je stališče Slovenije do čezmejnih vplivov?