V KANALU NA OGLED DELA MIRSADA BEGIĆA: Lokacijo si je izbral umetnik sam

Posočje

V Galeriji Rika Debenjaka v Kanalu bodo nocoj ob 18.30 odprli razstavo risb, portretov in kipov Mirsada Begića. Razstava je v kanalski galeriji postavljena na izrecno željo umetnika, ki prihaja na številne prireditve v Kanal. Umetnika in njegovo delo bo na slovesnosti predstavila umetnostna zgodovinarka Tatjana Pregelj Kobe.

"Na Kanal je umetnik zelo navezan, rad prihaja tako na različne razstave kot na koncerte na Kogojevih dnevih. Tudi njegovo razstavo smo postavili skupaj," je za STA povedala predsednica Prosvetnega društva Soča Kanal Ljudmila Zimic.

Že desetletja nastaja izpod umetnikovih rok množica risb na različnih vrstah papirja, na katerih najdemo zapisane tudi umetnikove ideje, vizije in simbolična sporočila.

"Vse do danes so risbe nastajale kot umetnikova najintimnejša pripoved, kot stanje trenutnega duhovnega razpoloženja, včasih vezana na trenutno kiparjevo nalogo, na nastajajoče izpovedne skulpture, naročenega portreta ali obeležja, največkrat pa tudi to ne. Skratka, ne gre za skice ali risarske predloge za skulpture, temveč za samostojne risbe z lastno zgradbo in življenjem. Fascinantna je njihova raznolikost in število," je ob predstavitvi razstave zapisala Tatjana Pregelj Kobe.

Mirsad Begić je eden redkih kiparjev, ki se predaja tudi portretiranju, pri tem pa mu je pomembno upodobiti tudi značaj portretiranca. Največkrat so osnove za njegove portrete fotografije, le redko živ model.

Begićeve risbe s tankim peresom, ogljem in kavo so "likovno izredno zanimive, barvno minimalistične, a črtno nenavadno bogate, mestoma skoraj realistično razpoznavne, drugje povsem abstraktno skrivnostne," je še zapisala likovna kritičarka. Zato kažejo spoštovanje do visokih starodavnih kultur, daljne preteklosti in mistike, ki spominjajo na davno minuli svet.

 

Razstava bo na ogled do 7. maja, zaradi kratkega obdobja njene postavitve pa bo na ogled najavljenim posameznikom in skupinam tudi izven delovnega časa galerije.

"Prav izbrani prikaz risb od miniaturnih risbic do risb na velikanskih papirjih ponuja gledalcu nezamenljivo poglabljanje v umetnikova motivna in simbolna iskanja. Begićevi porisani papirčki, večji, manjši ali celo nesramno majčkeni, ki jih umetnik kot naključne skicirke nosi po žepih ali vrečkah, so dragocene umetnine, ko postavljene v razstavni prostor zadihajo s polnimi pljuči," je o kanalski razstavi še povedala Tatjana Pregelj Kobe.

Slovenski kipar in risar bosanskega rodu Mirsad Begić se je rodil leta 1953 v Glamoču v BIH. Študiral je in živi v Ljubljani. Za svoje delo je prejel številne nagrade, leta 2000 tudi nagrado Prešernovega sklada za ciklus Ohraniti sanje.

Deli novico: