JE VČERAJ DIZEL RES TEKEL POČASNEJE? To je pojasnilo Petrola

Slovenija

Cene naftnih derivatov so se danes, v skladu s pričakovanji, na številnih bencinskih servisih v Sloveniji močno dvignile. Tako cene 95-oktanskega bencina kot dizla so s tem dosegle nove rekordne vrednosti. Novica o podražitvi pogonskih goriv je v ponedeljek poskrbela za kaos na številnih bencinskih servisih. Marsikje, tudi v Kopru, so poročali o veliki gneči, ponekod je dizelskega goriva začasno zmanjkalo. "Zanimivo" izkušnjo je naš bralec doživel v Pivki, kjer je na bencinski črpalki preživel več kot pet ur.

Po napovedi, da se bodo cene goriva z današnjim dnem krepko zvišale, je na mnogih bencinskih črpalkah po državi nastal kaos. O gneči smo poročali tudi iz Kopra, kjer je bil med najbolj obleganimi bencinski servis v Šalari.

V Pivki v vrsti čakal več kot pet ur

Izredno "zanimivo" izkušnjo pa je naš bralec doživel v Pivki. Na točenje goriva je na tamkajšnjem Petrolu čakal od 17.30 do 23.00. Ko se je odpeljal s črpalke, se le-ta še ni izpraznila. "Črpalka naj bi bila odprta dokler ni postregla zadnjega v vrsti, do kdaj, pa ne vem," je povedal. Petrolov servis v Pivki sicer obratuje do 22. ure, a včeraj so vladale izredne razmere.

Dolga kolona vozil se je po besedah bralca vila od Petrolove črpalke pa čez celo Pivko. Nastal je popoln kaos, zaradi katerega je morala posredovati tudi policija. V nekem trenutku je namreč reševalno vozilo izvozilo na intervencijo, a se ni moglo prebiti skozi gnečo vozil, ki so čakala na gorivo, zato je red naredila policija.

Bralec je včeraj na Petrolu v Pivki preživel pet ur in pol. 

V eni minuti iztekel le en liter dizelskega goriva?

Po bralčevih besedah so bile na bencinski črpalki največje težave z dizelskim gorivom. To naj bi teklo izredno počasi. "Za napolnitev 50-litrskega rezervoarja sem porabil eno uro," nam je svojo izkušnjo opisal Pivčan. Še slabše jo je odnesel drug domačin, ki je želel natankati 1000 litrov dizla, a naj bi mu v uri in pol uspelo natankati zgolj 103 litre, nakar je obupal. Z bencinom teh težav naj ne bi bilo.

Po neuradnih podatkih naj bi direktiva prišla iz Ljubljane, Petrol zanika

Bralec je na bencinski črpalki neuradno izvedel, da naj bi bila takšna direktiva iz Ljubljane: "V Ljubljani naj bi odločili, da se na minuto 'spusti' samo po liter nafte." Ob tem se sprašuje – seveda, če je podatek resničen – kaj se skriva za tem. Sam razmišlja, da so včeraj želeli privarčevati litre nafte, ki jih danes lahko prodajajo po višji ceni.

Pri Petrolu, kjer smo preverili bralčeve informacije, so le-te zanikali. "Pretok Petrolovih točilnih agregatov se uravnava na mehanski način. To pomeni, da pooblaščena oseba (ki ni zaposlena na prodajnem mestu) s posegom v agregat za točenje goriva izvede morebitno spremembo pretoka, kar s strani družbe Petrol včeraj ni bilo naročeno," so nam pojasnili in še poudarili, da so vsi posegi v agregat zabeleženi in pod strogim nadzorom.

Rekordno visoke cene

Cene so, tako kot smo napovedovali, a česar nam bencinski servisi včeraj niso želeli direktno potrditi, danes res občutno višje. Na bencinskih servisih Petrola zunaj avtocest je bilo treba danes zjutraj za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,563 evra, za liter dizla pa 1,670 evra. Pri trgovcu OMV Slovenija je cena 95-oktanskega bencina 1,555 evra na liter, za liter dizla pa je potrebno odšteti 1,662 evra. Cene na bencinskih servisih ob avtocestah so še višje.

Cene dizla in bencina sicer postopno naraščajo že nekaj tednov in so bile do ponedeljka na bencinskih servisih Petrola med 1,45 in 1,50 evra na liter, pri OMV Slovenije pa je liter 95-oktanskega bencina stal skoraj 1,53 evra, liter dizla pa nekaj nad 1,58 evra. Današnje cene so rekordne.

Danes so se cene nafte v azijskem trgovanju znova zvišale, a so ostale pod rekordnimi vrednostmi, doseženimi tekom ponedeljkovega trgovanja. Severnomorska nafta brent se je takrat povzpela skoraj do 140 dolarjev za 159-litrski sod, danes pa je pri okoli 127,5 dolarja.

Janša včeraj na sestanku z vodilnimi v Petrolu, MOL in OMV

Po paniki, ki je zavladala po državi, je premier Janez Janša včeraj miril, da so v trenutnih razmerah dobave in zaloge naftnih derivatov zadostne ter da bo oskrba tudi v prihodnjih dneh nemotena. "Slovenija ima dovolj zalog naftnih derivatov, zato goriva ne bo zmanjkalo. Poleg tega bo vlada v primeru radikalne rasti maloprodajnih cen sprejela dodatne ukrepe za ublažitev. Nobenega razloga ni za kakršnokoli paniko," je zapisal na Twitterju.

Danes pa je vlada na Twitterju dodala, da je predsednik vlade z ministroma za gospodarstvo in za infrastrukturo Zdravkom Počivalškom in Jernejem Vrtovcem v ponedeljek zvečer opravil sestanek z vodilnimi v Petrolu, MOL in OMV o zalogah in dobavah naftnih derivatov v prihodnjih tednih ter ukrepih za nemoteno oskrbo tudi v primeru prekinitev dobav iz Ruske federacije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  08 .03. 2022 ob  13: 21
15
Ah govorim bolj zase ugasni radijo,televizijo in internet in bos vidu da ni vojne nikjer okoli tebe,bencin se je podrazu za 10 centov ampak za deset litrov bom zgubu en evro kar ni taka katastrofa.
Edino kar mi je zal da ko je bil po 1 evro ga nisem kupu za deset let naprej
Justinopolis |  08 .03. 2022 ob  10: 24
44
Kako moraš bit butast, da čakaš pet ur za prihranek cca 5 €!