V POLETJE BOMO SKOČILI Z VROČINSKIM VALOM: Prihaja puščavski pesek, ki bo zmanjšal vidljivost

Slovenija

Današnje jutro je bilo najbolj sveže v tem tednu, najvišjo jutranjo temperaturo so zabeležili v Podnanosu, to je 15 stopinj Celzija. Najnižja je bila temperatura na Kaninu in Kredarici, le 2 stopinji nad ničlo. Po daljšem obdobju nestanovitnega in deževnega vremena pa je pred nami prvi vročinski val. Do konca tega tedna se bodo temperature povzpele do 30 stopinj Celzija.

Vremenska slika nad Evropo se bo v prihodnjih dneh popolnoma spremenila, iznad juga Evrope in severne Afrike se bo nad naše kraje razširilo območje visokega zračnega tlaka in temperature se bodo hitro dvignile. Že konec tega tedna se bodo ponekod približale 30 stopinjam Celzija. Nekaj več oblačnosti bo le nad zahodno in severno Slovenijo, kjer še lahko nastane kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta.

Temperature se bodo do četrtka stopnjevale in na jugovzhodu se bo ogrelo do 36 stopinj Celzija, kar je le dve stopinji manj od rekorda za ta čas v letu. Več kot 30 stopinj Celzija bodo temperature tudi v višjeležečih alpskih dolinah.

Poleg vročine bo afriška zračna masa k nam prinesla tudi puščavski pesek, zato bo vidljivost kljub sončnemu vremenu v sredo in četrtek slabša.

Konec naslednjega tedna naj bi vročina nekoliko popustila, naše kraje naj bi prešla hladna fronta, a naj bi vročina spet udarila konec junija.

Pred letom 1995 so bili vročinski vali v zadnjih dneh koledarske pomladi zelo redki, na Dolenjskem niso zabeležili niti enega. Po letu 1995 pa je bilo brez vročinskega vala le nekaj junijev. Najvišja temperatura je bila izmerjena v Metliki leta 2000, ko se je ogrelo do 37,5 stopinje Celzija.

Danes bo v slovenskem Primorju dopoldne pretežno jasno, popoldne bo nekaj več visoke koprenaste oblačnosti. Najvišja dnevna temperatura bo okoli 24 °C. Sprva bo pihal burin, dopoldne bo zapihal maestral. Morje bo večinoma mirno na odprtem lahko rahlo vzvalovano (1-2). Vidljivost bo nad 10 km.

Tudi drugo po državi bo danes delno jasno, po nižinah bo sprva megla ali nizka oblačnost. Popoldne se bo oblačnost od zahoda nekoliko povečala. Čez dan bo ponekod zapihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 25 °C.

Jutri bo sprva precej jasno, le v zahodnih krajih bo več oblačnosti. Čez dan bo delno jasno, v hribovitih krajih na zahodu bodo popoldne in zvečer možne posamezne plohe in tudi kakšna nevihta. Pihal bo jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 12, na Primorskem okoli 15, najvišje dnevne od 21 do 27 °C.

Obeti

V noči na nedeljo bodo v severnih krajih še možne posamezne plohe, lahko tudi zagrmi.

V nedeljo bo deloma sončno, zjutraj in dopoldne bo v severni in severovzhodni Sloveniji zmerno oblačno. Verjetnost za krajevne padavine bo majhna.

V ponedeljek bo sončno. Vsak dan bo topleje.

Vremenska slika

Nad severno Sredozemlje in vzhodne Alpe se je razširilo plitvo območje visokega zračnega tlaka. Z jugozahodnim vetrom nad naše kraje doteka bolj suh in toplejši zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo delno jasno z nekaj jutranje megle. Ponekod bo zapihal jugozahodnik. Popoldne bo več spremenljive oblačnosti. V alpskem svetu Furlanije-Julijske krajine bo popoldne možna kakšna ploha.

Jutri bo delno jasno, več oblačnosti bo v Alpah. Popoldne in zvečer se bodo v krajih zahodno in severno od nas pojavljale posamezne plohe in nevihte, ki se bodo lahko nadaljevale tudi v noč.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija