V POSLANSKE KLOPI SE BODO USEDLI OTROCI: Ugotovitve in razmišljanja bodo predstavili na plenarnem zasedanju

Slovenija

V državnem zboru bodo danes zasedali otroci. V okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije bo namreč potekalo že 34. zasedanje nacionalnega otroškega parlamenta. Razpravljali bodo o duševnem zdravju otrok in mladih.

Najprej bodo delovali v štirih delovnih skupinah, v katerih se bodo spraševali, kaj je duševno zdravje, ter obravnavali vpliv okolja na njihovo duševno zdravje, svoje vire pomoči in spremembe za krepitev svojega razvoja. Ugotovitve in razmišljanja bodo ob 12. uri predstavili na plenarnem zasedanju.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v okviru programa spletne svetovalnice za otroke in mladostnike prejemajo vse več vprašanj v povezavi z duševnim zdravjem in z odnosi, so na novinarski konferenci sredi marca opomnili predstavniki inštituta.

Strokovnjaki med drugim opozarjajo na vse več spletnega medvrstniškega nasilja med vse mlajšimi. To je tako pogosto, da so ga mladi že začeli normalizirati. Nekatere šole precej pozornosti namenjajo ozaveščanju učencev o teh temah, pri čemer sodelujejo z lokalnimi policisti. Prav tako organizirajo predavanja za starše. A na nekaterih, denimo na Osnovni šoli Stražišče Kranj, opažajo, da pridejo predvsem starši, ki so že ozaveščeni. Neurejene družinske razmere ali slabi odnosi po ugotovitvah na tej šoli občutno vplivajo na odklone pri otrocih.

Poleg spletnega medvrstniškega nasilja in prekomerne uporabe elektronskih zaslonov, ki negativno vpliva tako na psihično kot fizično zdravje, strokovnjake skrbijo podatki iz raziskave Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju NIJZ. Iz nje izhaja, da pri otrocih in mladostnikih do prvih stikov s psihoaktivnimi snovmi prihaja že pred 13. letom starosti, medtem ko se večina mladostnikov z alkoholom sreča do 15. leta in s tobakom in konopljo do 17. leta starosti.

Raziskava Eurobarometer o duševnem zdravju je pokazala, da se je v Sloveniji v zadnjih 12 mesecih s čustveno ali psihosocialno stisko, kot je občutek depresije ali anksioznosti, soočilo 41 odstotkov vprašanih. Ob tem je brez strokovne pomoči ostalo 61 odstotkov vprašanih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  08 .04. 2024 ob  14: 15
-1
upajmo, da jih bo kdo iz državnega zbora poslušal, slišal in ukrepal