V POSTOJNI ZAPRTI VEČ KOT MESEC DNI: Prosilci za azil prekinili gladovno stavko

Slovenija

Skupina prosilcev za mednarodno zaščito v Centru za tujce v Postojni je po navedbah policije v torek prenehala gladovno stavko. Pri tem so na policiji poudarili, da gre za osebe, pridržane v skladu z razlogi in po postopku zakona o mednarodni zaščiti. O tem, kdaj lahko zapustijo Center za tujce, pa ne odloča vodstvo centra.

"Prosilci za mednarodno zaščito lahko zapustijo Center za tujce, ko prenehajo ali so odpravljeni razlogi za njihovo pridržanje na podlagi odločitve upravnega sodišča ali nadaljnjega poteka postopka mednarodne zaščite, nikakor pa ne vodstva Centra za tujce,"  so namreč za STA zapisali na Generalni policijski upravi.

Da so osebe v centru pridržane v skladu z zakonom o mednarodni zaščiti, so sicer v preteklih dneh že pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve. Dodali so, da imajo vsi pridržani prosilci za mednarodno zaščito zagotovljeno pravno pomoč svetovalcev za begunce in da lahko zoper ukrep vložijo tožbo, o kateri odloči sodišče. Tako po navedbah ministrstva ne drži, da so osebe v centru brez kakršnegakoli pravnega varstva.

Glede položaja oseb, ki v Centru za tujce gladovno stavkajo, so na ministrstvu pojasnili, da so v Sloveniji izrazile namero, da bi zaprosile za mednarodno zaščito, nakar so bile nameščene v azilni dom, kjer bi morale počakati na podajo prošnje za mednarodno zaščito.

GLADOVNA STAVKA V CENTRU ZA TUJCE! Danes smo prejeli pismo 13ih prosilcev za azil, ki so zaprti v postojnskem Centru za...

Objavil/a Ambasada Rog dne Sobota, 15. oktober 2022

"Navkljub opozorilu so zapustile azilni dom in poskusile oditi v drugo državo. Zato so bile po ponovno izraženi nameri pridržane kot begosumne ob predpostavki, da drugače ne bo mogoče ugotoviti okoliščin njihove prošnje. Ker je osebam omejena prostost, ministrstvo vodi postopke za mednarodno zaščito v teh primerih posebej hitro oziroma prednostno. Ko prenehajo razlogi za pridržanje, ga ministrstvo nemudoma odpravi in osebo izpusti," so pojasnili na ministrstvu.

Kot danes piše časnik Dnevnik, je v Centru za tujce v Postojni skupina prosilcev za azil zaprta že skoraj mesec dni. Zaradi stiske jih je enajst pet dni gladovno stavkalo. V torek so jim v centru obljubili, da naj bi jih še ta teden odpeljali nazaj v azilni dom, in jih povabili na kosilo. V upanju na rešitev so stavko prekinili, je za omenjeni časnik povedal prosilec za azil iz Pakistana. Izpostavil je, da so zaprti po krivici. "Nismo kriminalci. V Slovenijo smo prišli kot prosilci za azil," je dejal.

Na Generalni policijski upravi pa so glede tega zapisali, da so vsi gladovno stavkajoči prosilci za mednarodno zaščito z gladovno stavko v torek prenehali, ko so prišli na kosilo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija