V SVIZU PRELOŽILI ZA SREDO NAPOVEDAN PROTEST PRED VLADO: Rešitev bodo iskali za pogajalsko mizo

Slovenija

Glavni stavkovni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je danes odločil, da napovedanega protestnega shoda sindikalnih zaupnikov pred vlado v sredo ne bo. V sindikatu so ga napovedali v primeru, če do naslednjega kroga pogajanj ne bodo dobili vladnega predloga oziroma odgovora na stavkovne zahteve.

Na ponedeljkovem nadaljevanju pogajanj o stavkovnih zahtevah Sviza je vladna stran pogajalski skupini sindikata predstavila predlog o zvišanju plač vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ter tako izpolnila njihovo temeljno zahtevo. Predloga pogajalska skupina Sviza ni sprejela, a je ocenila, da predstavlja 'sprejemljivo osnovo za nadaljevanje pogajanj'.

Glavnemu stavkovnemu odboru Sviza je zato predlagala, naj protestni shod, ki so ga v sindikatu napovedali, preloži in pogajalcem omogoči, da sprejemljivo rešitev najdejo 'za pogajalsko mizo'.

Včeraj zvečer je Vlada RS pogajalski skupini SVIZ predstavila predlog glede plač zaposlenih v VIZ, ki ga naša pogajalska...

Objavil/a SVIZ - Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije dne Ponedeljek, 23. januar 2023

Glede konkretnih predlogov je glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj za STA povedal, da so se dogovorili, da v času pogajanj teh informacij ne bodo razkrivali. Dodal je, da protestni shod ni preklican, ampak le preložen. O novem datumu se bodo odločili glede na nadaljnji potek pogajanj. Ta se nadaljujejo v torek.

Po ponedeljkovem podpisu aneksov h kolektivnima pogodbama za dejavnost vzgoje in izobraževanja ter za raziskovalno dejavnost, s katerima se pomočnicam vzgojiteljic zvišuje plača, pa tudi mladim raziskovalcem in asistentom z univerzitetno izobrazbo, pa je precej stavkovnih zahtev po Štrukljevih besedah še vedno odprtih.

V nadaljnjih pogajanjih za sklenitev stavkovnega sporazuma jih tako čakajo še zahtevne naloge, kot so odprava zaostankov v vrednotenju pedagoškega dela strokovnega osebja v vrtcih, osnovnih, srednjih in višjih šolah, vzgojnih zavodih ter dijaških domovih. Zahtevajo še odpravo zaostankov pri univerzitetnih učiteljih, asistentih in strokovnih sodelavcih ter odpravo razvrednotenja dela zaposlenih v plačni skupini J.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija