V TEH POKLICIH JE NAJVEČ "PSIHOPATOV": Je vaš med njimi?

Trendi

Psiholog in pisatelj Kevin Dutton je prepričan, da na svetu obstaja deset poklicev, ki prispevajo k razvoju psihopatskih nagnjenj. A preden jih predstavimo, naj poudarimo, da ne govorimo o pravih psihopatih, kot na primer morilcih, temveč o ljudeh, ki se z določenimi osebnostnimi značilnostmi nagibajo k psihopatskemu obnašanju: so narcisoidni, obsedeni z nadzorom, radi manipulirajo, v kriznih situacijah ohranijo ledeno mrzlo kri … 

Dutton v svoji knjigi "Modrost psihopatov: Kaj nas o uspehu lahko naučijo svetniki, vohuni in serijski morilci" našteje poklice, ki najpogosteje privlačijo psihopate. A pozor, njegova lestvica je obrnjena: poklici si sledijo od najmanj priljubljenega med psihopati do najbolj priljubljenega, piše portal miss7.24sata.hr.

10. Javni uslužbenec

Javni uslužbenci se dobro znajdejo v kriznih situacijah in znajo vzdrževati red. Poleg tega niso empatični, do drugih so ravnodušni, nimajo moralnega koda, so pa visoko inteligentni in dobri v logičnem razmišljanju.

9. Kuhar

Psihopat sam sebe ne dojema kot osebo, ki bi lahko nekoga drugega poškodovala ali mu na kakršen koli način škodila. Vendar so kuharji ljudje, ki delajo in napredujejo v kaotičnih okoliščinah in pod velikim pritiskom, in zato nagnjeni k razvoju teh lastnosti, meni Dutton.

8. Duhovnik

Psihopati pogosto iščejo sredstva, s katerimi bi kontrolirali in izkoriščali druge – kako to lažje doseči, kot s pridiganjem v prostoru polnem privrženih poslušalcev? To daje legitimnost njihovim aktivnostim in jim omogoča, da se povežejo z ljudmi ter lažje dostopajo do osebnih informacij.

7. Policist

Poklic policista Dutton povezuje s psihopatskimi nagnjenji, ker meni, da morajo osebe v tem poklicu ostati mirne v kriznih, intenzivnih in nevarnih situacijah.

6. Novinar

Sposobnost novinarja, da je šarmanten, osredotočen, pozoren in celo neprizanesljiv, ko želi dobiti in objaviti zgodbo, je eden izmed glavnih pokazateljev psihopatskih nagnjenj.

5. Kirurg

Ni veliko poklicev, v katerih je potrebno delati pod tako velikim pritiskom, kot to počnejo kirurgi. Oni imajo človeška življenja dobesedno v svojih rokah. Raziskava iz leta 2015, v kateri so skušali ugotoviti, ali so lahko kirurgi zaradi stresa na delovnem mestu opisani kot psihopati, je pokazala, da kirurgi dosegajo dober "uspeh" na psihopatski lestvici, saj morajo vsakodnevno sprejemati hitre in pomembne odločitve, piše portal.

4. Prodajalec

Za doseg svojih ciljev, tj. da bi uspel v svojem poslu in napredoval, mora prodajalec pokazati zvrhano dozo želje "hoditi" po ljudeh. Oni so predvsem individualni in ne skupinski igralci, to pa so ogromni pokazatelji psihopatskih nagnjenj, je prepričan Dutton.

3. Radijski in/ali televizijski voditelj

Verjetno niste nikoli pomislili, da so osebe, ki jih dnevno gledate ali poslušate na televiziji ali radiu, psihopati. A ravno dejstvo, da je za take poklice potrebna zvrhana doza narcisoidnosti, priča o tej možnosti. Poleg tega morajo voditelji pred kamerami ostati osredotočeni in mirni, ne glede na to, kaj se okoli njih dogaja.

2. Odvetnik

Če bolje pomislimo, je ta karierna pot logična izbira za psihopate, saj jim ponuja priložnost, da izkoristijo svoje veščine. Odvetniki morajo, denimo, za dosego zmage na sodišču imeti veliko mero samozavesti, sebičnosti in šarma.

1. Direktor

Psihopati niso nujno vedno hladnokrvni, včasih nalašč ustvarijo kaotično stanje, da "uničijo" tiste, ki se na družbeni lestvici nahajajo pod njimi. Čeprav Dutton direktorje uvršča na prvo mesto svoje lestvice, je potrebno opomniti, da se velike kariere najpogosteje vendarle ustvarijo preko napornega dela in lastnih sposobnosti.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija