V TEKU PRENOVA KULTNEGA PIRANSKEGA ZVONIKA: Na prevleki pa ura, ki kaže 5 minut do 12.00 – zakaj? (VIDEO)

Piran

Več kot 400 let star piranski zvonik, ki je eden izmed ikon starega mestnega jedra, bo dobil novo preobleko. Dela na tako pomembnem kulturnem spomeniku so zahtevna, zato ne preseneča, da so imeli kar nekaj težav že pri sami postavitvi odra. A prenova je nujna, pojasnjuje tamkajšnji župnik. Kako bodo dela potekala, do kdaj bodo trajala in za kako težko investicijo gre? 

"Marsikdo Pirana brez tega zvonika sploh ne bi prepoznal," nam uvodoma pove piranski župnik Zorko Bajc, ki poudaja, da je bila prenova nujna: "Ko smo obnavljali angela smo opazili, da se na zvoniku, na ometu, pojavljajo razpoke. In pred dvema letoma so ob močnih sunkih burje začeli deli ometa opadati in so dejansko predstavljali smrtno nevarnost za mimoidoče."

Zvonik je bil zgrajen okoli leta 1600, kot pomanjšana kopija beneškega zvonika sv. Marka. Gre za kulturni spomenik nacionalnega pomena, in ker gre za zahteven projekt, so bile tudi priprave na prenovo dolgotrajne. Začeli so vsaj dve leti nazaj, pripoveduje Jože Drešar iz podjetja Gnom, ki izaja prenovo. "Pripravili smo konzervatorski načrt, kjer smo do potankosti razdelali vse posege, tehnologije, materiale." 

Projekt je tudi logistično zelo zahteven, saj je dostop do zvonika zelo otežen. Hkrati pa lahko delo onemogoča tudi burja. 12-članska ekipa je z delom že pričela na samem vrhu zvonika. "Trenutno odstranjujemo vse dotrajane omete s špice zvonika, potem sledi  nadomeščanje ometov in pa končni sloj, ki bo na teh težkih pogojih bolj obstojen," pove Drešar.

"To, tako upamo, bomo končali do poletja. S tem bi tudi umaknili zgornji del odrov in čez poletje omogočili  ponoven obisk obiskovalcev na razgledni ploščadi," pojasnjuje Bajc. 

Dela pa naj bi bila – če bo vse po sreči – končana do konca letošnjega leta. Sprednja stran zvonika je ob finančni pomoči turističnega združenja trenutno oblečena v zaščitno folijo s potiskom zvonika pred obnovo – na uri pa 5 minut do 12.00. Zakaj? "S tem sem simbolično hotel povedati, da je bil res skrajni čas, da smo se lotili obnove," nam pove župnik. 

Investicija je ocenjena na približno pol milijona evrov – a se ta številka lahko še zviša. 40 odstotkov tega bo sofinanciralo ministrstvo za kulturo, si pa župnik želi tudi pomoči lokalne skupnosti, predvsem občine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
SudoMaGodo |  19 .01. 2024 ob  12: 48
"kultni zvonik"? "ikona"? "kult" je v angleščini sekta, ikone pa so ponavadi v cerkvah pravoslavnih vernikov. Saj ne govorimo o Gavioliju ampak o mestni cerkvi. C'mon, malce truda. :P