V TREH ČETRTINAH OBČIN ŽUPANA DOBILI ŽE V PRVEM KROGU: Ponekod tudi presenečenja

Slovenija

Nedeljske lokalne volitve so potrdile prevlado nekaterih županov, med njimi Zorana Jankovića v Ljubljani, Bojana Šrota v Celju in Bojana Kontiča v Velenju. Presenečenje pa je verjetni drugi krog županske bitke v Kopru, kjer se bosta pomerila Boris Popovič in Aleš Bržan. Drugi krog bo tudi v Mariboru, a brez sedanjega župana Andreja Fištravca.

Udeležba je bila nekoliko presenetljivo višja kot na zadnjih volitvah leta 2014. Na volišča je prišla skoraj polovica volilnih upravičencev. V nedeljo so župana izvolili v 156 občinah, v preostalih 56 pa bo potreben drugi krog. V večini občin so očitno zadovoljni z delom sedanjih županov, saj so glede na delne neuradne izide ponoven mandat zaupali kar 134, še 32 pa jih ima možnost za ponovno izvolitev v drugem krogu. Tudi tokrat je največ izvoljenih županov kandidiralo s podporo volivcev, takih je kar 87. Med strankami pa je po številu županov primat obdržala SLS s 23 župani, sledita SD s 14 in SDS z 12.

Tudi na volitvah v občinske svete je bilo izvoljenih največ kandidatov na predlog volivcev, in sicer več kot 940, med strankami pa je največ svetniški mest osvojila SDS, skoraj 540, SD naj bi jih dobila okoli 330. Strankarski veljaki so bili sicer z izidi večinoma zadovoljni, tudi zato, ker v širokem naboru izidov skoraj vsaka stranka lahko poudari kakšen uspeh.

Najbolj vroče je bilo pred volitvami v Mariboru

Tudi v petih mestnih občinah sprememb na županskem mestu, kot kaže, ne bo. V prvem krogu sta poleg Jankovića, Šrota in Kontiča slavila še novomeški župan Gregor Macedoni in murskosoboški Aleksander Jevšek, ki je imel zgolj enega protikandidata.

Najbolj vroče je bilo pred volitvami v Mariboru, kjer si je županskega mesta želelo kar 18 kandidatov. Po mestoma umazani volilni kampanji je že jasno, da aktualni župan Andrej Fištravec odhaja s položaja. Za njegovo nasledstvo pa se bosta v drugem krogu borila kandidat SMC Saša Arsenovič in nekdanji župan, ki so ga pred leti odnesle mariborske vstaje, Franc Kangler, kandidat NLS. Oba sta zbrala nekaj več kot 30 odstotkov glasov.

Po volitvah pa je bilo še bistveno bolj napeto v Kopru. Štetje glasovnic je spreminjalo rezultate iz ure v uro in Popoviču je nekaj časa kazalo zmago v prvem krogu, po prešteti večini glasovnic pa trenutno kaže, da bo moral po glasove še enkrat. Načrte, da znova postane župan, mu bo poskušal prekrižati kandidat SD Bržan, ki je zbral okoli 30 odstotkov glasov in je za Popovičem zaostal za okoli 16 odstotnih točk.

Zagotovo bo do menjave na županskem položaju prišlo še v dveh mestnih občinah, Kranju in na Ptuju. Na prepihu pa sta tudi aktualna župana Nove Gorice in Slovenj Gradec. V Novi Gorici bo v drugem krogu aktualnemu županu Mateju Arčonu delal družbo Klemen Miklavič, v Slovenj Gradcu pa županu Andreju Času Tilen Klugler.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
bošteran |  19 .11. 2018 ob  15: 32
Izgleda,da so se odprle oči volilvcem v Istri .Upanje je,da bo zmagala demokracija.