V TURČIJO ŽE ODPOTOVAL SLOVENSKI KOORDINATOR: Na pot odhaja še skupina vodnikov reševalnih psov

Slovenija

Na pomoč Turčiji po ponedeljkovih močnih potresih iz Slovenije danes odhaja še skupina sedmih reševalnih psov z vodniki in štirimi spremljevalci, je danes v izjavi za medije sporočil vršilec dolžnosti direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) Leon Behin. Delovali bodo v okviru mehanizma EU za civilno zaščito.

Iz Slovenije bodo odšli danes popoldne, v sredo pa bodo že operativni na delovišču, je dodal. Po ocenah bodo v Turčiji ostali največ štiri do pet dni, torej do nedelje oziroma ponedeljka, saj po tem obdobju pride praviloma do izčrpavanja, je pojasnil.

Za napotitev reševalnih psov z vodniki so se odločili, potem ko je v ponedeljek zvečer po besedah Behina Turčija izrazila interes za njihovo napotitev. Na prošnjo so se takoj odzvali in opravili vse potrebno, da bi Slovenija lahko enoto z reševalnimi psi preko evropskega mehanizma poslala v Turčijo. Pripravili so tudi gradivo, ki je že v postopku sprejemanja na vladi.

Dodal je, da bodo z omenjeno sestavo skupini vodnikov z reševalnimi psi omogočili "kolikor toliko normalno samostojnost" v Turčiji. Kot ključno je izpostavil dejstvo, da bo skupina sestavni del enot civilne zaščite EU in da torej ne gre za dvostransko ali individualno pomoč. "To je še posebej pomembno pri zavarovanju, logistiki, varnosti in načinu delovanja v Turčiji," je pojasnil.

Izpostavil je še, da gre za "zelo pomembno in direktno pomoč, ki jo nudimo Turčiji ob nesreči", in dodal, da so na upravi tudi že naredili nabor opreme, za katero v tovrstnih primerih ponavadi kasneje prosijo prizadete države. Gre za nastanitvene kapacitete, ogrevanje oziroma začasno namestitev oseb, ki so prizadete v potresu in njihovi objekti niso več primerni za bivanje, je pojasnil.

Izpostavil je še, da turški predstavniki, s katerimi imajo stike, "vsi v en glas zatrjujejo, da Turčija zelo organizirano in zelo dobro koordinira odziv tudi glede sprejema, lokacije in delovanja evropskih enot".

Iz Slovenije je na pomoč v Turčijo v okviru evropskega mehanizma civilne zaščite danes zjutraj že odpotoval slovenski strokovnjak, ki bo pomagal pri koordinaciji. Kot je povedal Behin, gre za zaposlenega na upravi za zaščito in reševanje z dolgoletnimi izkušnjami, tudi v tujini, med drugim v Libanonu.

Slovenija je sicer prijavila tri strokovnjake za oceno stanja in koordinacijo. Preostala dva, ki nista odpotovala, sta na čakanju in bosta odpotovala, v kolikor se za to izkaže potreba.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija