V VELJAVI UKREP ZA ZNIŽANJE CENE DIZLA NA AC: Koliko po novem znaša liter?

Slovenija

Veljati sta začeli uredbi, s katerima se država tudi za dizel, ki ga trgovci prodajajo ob avtocestah, začasno odpoveduje prispevkoma za energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije. S tem naj bi se znižala cena dizla ob avtocestah, vlada pa od trgovcev pričakuje tudi prilagoditev marže. Upravičenost ukrepa bo ministrstvo preverjalo mesečno.

Okoljskim dajatvam, ob omenjenih še dajatvi za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida, se je država že odpovedala na bencinskih servisih zunaj avtocest, kjer od torka veljajo cenovna regulacija in regulirane marže. Na avtocestnem omrežju so cene od torka medtem liberalizirane.

Z uredbama, sprejetima v četrtek, želi vlada z začasno odpravo obračunavanja prispevka za energetsko učinkovitost in prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za vse tiste, ki bodo točili dizel na avtocestnem omrežju, doseči nižjo ceno in jo približati regulirani ceni na bencinskih servisih zunaj avtocest.

Medtem ko je zunaj avtocest najvišja dovoljena cena dizla pri 1,848 evra za liter, se je na bencinskih servisih zunaj avtocest v dneh po torkovi spremembi ureditve na področju cen pogonskih goriv gibala pri nekaj več kot dveh evrih za liter.

Za dodatno prilagoditev cen navzdol vlada od trgovcev pričakuje, da svojo maržo za dizel na avtocestah brez odlašanja prilagodijo regulirani marži zunaj avtocest. Če tega ne bodo storili, je minister za infrastrukturo Bojan Kumer ta teden omenil tudi možnost uvedbe najvišjih dovoljenih cen dizla ob avtocestah.

BONUS VIDEO: Podrobnosti umora v Kobjeglavi, policisti v hiši zasegli večje količine prepovedanih drog

Ministrstvo za infrastrukturo bo upravičenost odprave obračunavanja obeh prispevkov preverjalo mesečno. Kumer je v četrtek dejal, da gre za kratkotrajen ukrep, ki naj bi trajal mesec ali dva.

Na Petrolovih bencinskih servisih ob avtocesti se je danes cena dizla znižala. Za liter tega goriva je treba odšteti 1,895 evra, kar je nekoliko več od cene dizla izven avtocest, ki znaša 1,848 evra. Na bencinskih servisih OMV Slovenija ob avtocesti se cena dizla medtem še vedno giblje malenkost nad dva evra, izhaja iz spletne strani goriva.si.
 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija