V ZADEVI MARINA SPREGOVORIL KRIMINALIST: Prikazal tabele z imeni prisotnih v lokalu - rekorderka ženska, ki je bila tam 777 dni v 5 letih

Kronika

Na sojenju zaradi domnevnega izkoriščanja prostitucije v klubu Marina tudi na 71. naroku glavne obravnave niso dokončali dokaznega postopka. Potem ko so danes zaslišali kriminalista, ki je obdelal podatke z zaseženih elektronskih naprav, je senat okrožnega sodišča v Kopru sprejel predlog obrambe za zaslišanje dveh tožilcev.

Kriminalist z Nacionalnega preiskovalnega urada je pojasnjeval, na podlagi katerih podatkov so izračunali, koliko dni so bile domnevne oškodovanke oziroma prostitutke prisotne v lokalu. Na podlagi teh podatkov je namreč izvedenka ekonomske stroke izračunala, da naj bi obtoženci Sergej Racman, Dejan Šurbek, Jože Kojc, Vesna Ternovec in družba Cratos na škodo 532 oškodovank pridobili več kot 22 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

Računalniki osumljenih in recepcije kluba so vsebovali podatke o rezervacijah, knjige gostov, kopije osebnih dokumentov gostij, potrdila o plačanih turističnih taksah in še več drugih podatkov.

V času, ko je kriminalist prikazoval tabele z imeni prisotnih v lokalu, je bila javnost izključena z obravnave. Pred tem pa je kriminalist med drugim povedal, da je več gostij imelo rezervacije že za tri dni pred uradno otvoritvijo kluba. Navedel je tudi primer ženske, ki je bila med letoma 2014 in 2019 gostja lokala kar 777 dni.

Tožilka je prebrala več vpisov iz knjige pritožb, ki so se nanašali storitve prostitutk, in poudarila, da so na recepciji te pritožbe vpisovali v dnevna poročila, kar naj bi dokazovalo organizirano vodenje prostitucije. Obramba je ugovarjala, da lahko v knjigo pritožb kdorkoli vpiše karkoli in da tožilstvo ne predstavlja pravno relevantnih dejstev, ampak samo ustvarja vtis o dogajanju.

Obravnavali so tudi zdravniško spričevalo, ki ga je ena od gostij poslala iz Romunije in je vsebovalo rezultate testov za spolno prenosljive bolezni. Ternovec je zatrdila, da v klubu tega niso zahtevali, ampak je gostja izvide poslala, ker je bila tako navajena iz erotičnih klubov v Avstriji in Nemčiji.

Pred koncem obravnave so obtoženci izjavili, da nimajo pripomb na način zavarovanja podatkov iz elektronskih naprav in ne bodo zahtevali ponovnega pregleda. Šurbek je predlagal zaslišanje dveh tožilcev, čemur je sodni senat ugodil. Zavrnil pa je dodatne dokazne predloge tožilstva, med drugim pregled podatkov iz Racmanovega telefona. Po oceni senata tožilstvo ni dovolj utemeljilo, zakaj v tako pozni fazi postopka predlaga nove dokaze.

Glede na to, da se dokazni postopek v nasprotju z napovedmi danes še ni končal, je predsednica senata preklicala narok, ki je bil razpisan za četrtek. Sojenje se bo nadaljevalo 6. maja, ko naj bi po zaslišanju imelo zaključno besedo tožilstvo, mogoče pa tudi nekateri zagovorniki obtoženih. Drugi predstavniki obrambe bodo zaključne besede predstavili 20. maja. Pred razglasitvijo sodbe si bo senat po besedah predsednice vzel najmanj tri dni za razmislek.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija