VELIKA PRIDOBITEV NOVOGORIŠKEGA GLEDALIŠČA: Zunanji amfiteater za 500 obiskovalcev

Slovenija

Nova Gorica bo pridobila novo prizorišče za kulturne prireditve in koncerte, zunanji amfiteater, ki bo zgrajen med Slovenskim narodnim gledališčem (SNG) Nova Gorica in Goriško knjižnico Franceta Bevka. Gledališče je v sodelovanju z novogoriško občino pripravilo in na pristojno ministrstvo za okolje vložilo dokumentacijo za gradbeno dovoljenje.

Amfiteater bo sprejel okrog 500 obiskovalcev in bo ne samo regijsko, ampak tudi čezmejno kulturno središče. Ministrstvo za kulturo je za projekt prispevalo dva milijona evrov. Z amfiteatrom bo imela Nova Gorica možnost večjega nabora predstav, tudi opernih in baletnih, ki jih bo lahko ponudila publiki.

Novogoriška občina je pomagala gledališču zlasti pri pripravi prostorskih aktov, koordinaciji projektantov, usklajevanju z nosilci urejanja prostora in pridobivanju mnenj. Da bi pospešili postopke, so za potrebe investicije pripravili lokacijsko preveritev vključno z mobilnostnim načrtom. S prestavitvijo komunalne infrastrukture vodovoda in možnostjo priključitve meteorne odvodnje objekta na vodni zadrževalnik Borov gozdiček pa je novogoriška občina prispevala tudi k cenovni racionalizaciji izgradnje.

V prvi fazi je predvidena izgradnja odra in tribun z osnovno odrsko tehniko. To naj bi bilo po sedanjih časovnih okvirih zgrajeno do prihodnjega leta, ko naj bi amfiteater že začeli tudi uporabljati. Sledila bo druga faza projekta, v kateri je predvidena izgradnja premične strehe in nadgradnja odrske tehnike; ta faza naj bi bila zaključena do leta 2025.

Že pred 30 leti je bila po prvotnih načrtih Vojteha Ravnikarja na zadnji strani SNG Nova Gorica proti parku predvidena izvedba zunanjega amfiteatra. Po prvotnem projektu bi se velika vrata na zadnji strani SNG Nova Gorica odpirala v njegovo zaodrje. Sedaj pa bodo naredili nov oder in bo lahko zaodrje funkcioniralo tudi kot zaodrje zunanjega gledališča.

Projekt se je začel uresničevati šele po podpisu pogodbe o prenosu zemljišča ob SNG Nova Gorica z novogoriške občine na ministrstvo za kulturo v začetku lanskega avgusta. Prostor, kjer načrtujejo njegovo gradnjo, je tako ostal rezerviran za amfiteater in trenutno služi predvsem kot neurejeno parkirišče za potrebe gledališča.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija