VIPA HOLDING PRODALA DELNICE MLINOTESTA: Skoraj polovica ajdovskega peka v lasti dveh članov uprave in dolgoletnega predsednika

Vipavska dolina

Podjetje Mlino je od Vipe Holding kupilo 33 odstotkov delnic Mlinotesta in s tem povečalo lastniški delež v družbi na 77,55 odstotka. Mlino je v lasti zaposlenih v Mlinotestu in menedžerjev. Mlino je tudi lastnik 86,44 odstotka Vipe Holding. Skoraj polovični delež Mlina je v lasti dveh članov uprave in do lani njenega dolgoletnega predsednika Davida Nabergoja.

Največji posamični lastnici Mlina sta družbi Evklid in Dovema, ki imata vsaka po 22,08 odstotka delnic. V Evklidu imata vsak polovični lastniški delež član Mlinotestove uprave Matija Majcenovič in njegova žena, predsednica uprave Pokojninske družbe A Karmen Dietner. Lastnik Doveme je David Nabergoj, ki je bil do lani direktor Mlinotesta. Tretji največji lastnik Mlina je Danilo Kobal, ki je po odhodu Nabergoja postal predsednik Mlinotestove uprave in ima v lasti 12,59 odstotka delnic.

Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) je dlje časa opozarjalo, da je lastninjene Mlinotesta sporno. Po pojasnilih prvega moža VZMD Kristjana Verbiča, je njihov največji uspeh, da je Mlino lani malim delničarjem Vipe Holding plačal za delnico 0,4 evra, kar je 0,34 evra več, kot je znašala prevzemna ponudba leta 2016, piše Dnevnik.

Mlinotest je lani za vlaganja namenil več kot štiri milijone evrov, podoben načrt imajo za leto 2018. Največja naložba lani je bila nova tovarna svežih testenin v Ajdovščini, kjer začenjajo s poskusno proizvodnjo.

Kobal in Majcenovič sta povedala, da je bil prevzem Mlinotesta transparenten in ni bil financiran s sredstvi Mlinotesta, namigovanja VZMD pa se niso potrdila. Podjetje Mlino naj bi ustanovilo 49 zaposlenih, ki so za vstopni delež namenili osebne in družinske prihranke, nekateri naj bi najeli osebna posojila.

Mlinotest je sicer eden od upnikov Agrokorja, ki mu dolguje 300.000 evrov. Sicer Mlinotest z Agrokorjem ustvari veliko prometa preko hrvaškega podjetja Žitoproizvod Karlovac.

Deli novico: