Vipavski kmetje so zaradi različnih razlogov, kot so nizke odkupne cene, neurejen odkup ali slabe možnosti namakanja, ob vse pogostejših sušnih obdobjih začeli opuščati pridelavo nekaterih, za dolino značilnih kmetijskih kultur. Na ajdovski občini so zato želeli poiskati pri nas še neznane, eksotične rastline, primerne za pridelavo v dolini.
Vipavska dolina primerna tudi za gojenje "eksotičnih" rastlin
Vipavska dolina
Občina Ajdovščina se je skupaj z domačo kmetijsko svetovalno službo odločila za poskusno uvajanje novih kmetijskih vrst, tako zelenjadnic kot sadnih vrst in grmovnic. Uredili so dva poskusna nasada, prvega za enoletne zelenjadnice, drugega za trajnice.
To so za Vipavsko dolino precej neobičajne kmetijske kulture, namen občinskega projekta pa je preveriti, kako se posamezne kulture obnesejo v raznolikih, tudi ekstremnih vremenskih posebnostih kot sta burja in suša. Nič manj pomemben ni niti drugi del projekta, s katerim bi preverili, ali bi katera od teh kultur lahko kmetovalcem predstavljala novo tržno nišo.
Prve plodove, pobrane v testnih nasadih, so ta teden predstavili tako kmetom kot tudi ostalim, zainteresiranim za nove izkušnje. Letošnji pridelek, med katerim so bile predvsem različne buče, med njimi muškatna in hokaido buča, kumare, sladek krompir in okra, je dobro obrodil. Udeleženci predstavitve so lahko tudi poskusili nekatere jedi, ki so jih pripravili iz pobranih pridelkov.
"Prvi rezultati kažejo na to, da je Vipavska dolina primerna tudi za gojenje bolj eksotičnih in nam še nepoznanih rastlin," je ob predstavitvi povedal ajdovski župan Tadej Beočanin. Dodal je, da bo zgornjemu delu Vipavske doline potrebno urediti primerne pogoje za kmetijsko pridelavo, med katere sodi v prvi vrsti predvsem namakanje.
Trenutno se še ne ve, ali se bodo vipavski kmetje tudi dejansko odločili za ureditev večjih nasadov in dodatno ponudbo redkih plodov na trgu, se pravi za resno tržno pridelavo. Vendar sta poskusna nasada pritegnila izjemno zanimanje vrtičkarjev, ki bi z novimi rastlinami popestrili svoje vrtove, ne nazadnje pa tudi gurmanov in kuharjev, ki vedno znova iščejo nove okuse in drugačne kombinacije jedi.
"Kmetijska svetovalna služba pripravlja v zimskem času predavanje na to temo. Kmetom želimo predstaviti pridelavo in pridelke, ki smo jih letos poskusno pridelali. Ob tem upamo, da bomo kakšnega med njimi vendarle navdušili nad pridelavo. Posebej zanimiva med temi je okra, s katero so se srečali že mnogi, ki so potovali po Turčiji," je za STA povedal vodja projekta na kmetijsko svetovalni službi Ajdovščina Rajko Črv.
Pridelkov iz testnih nasadov ne bodo prodali, podarili so jih ajdovskemu vrtcu, domu ostarelih občanov, nekaj pa jih bo ostalo tudi za osnovne šole, je še povedal ajdovski župan.