VIZJAK OSTAJA MINISTER: Kako so glede interpelacije glasovali poslanci posameznih strank?

Slovenija

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je po uspešno prestani interpelaciji ocenil, da je očitno tudi del opozicije prepoznal, da so očitki v interpelaciji "za lase privlečeni". Še posebej pomembno pa je po njegovih besedah to, da je "večina prepoznala, da štejejo dejanja, ne pa besede".

Kot je v izjavi po uspešno prestani interpelaciji dejal Vizjak, nad rezultatom glasovanja o njegovi usodi ni presenečen, saj imajo vlagateljice interpelacije - opozicijske SD, LMŠ, Levica, SAB in nepovezani poslanci - skupaj 43 poslancev, toliko pa jih je tudi glasovalo za njegovo razrešitev.

Poslanci koalicijske NSi so bili sicer pri glasovanju vzdržani, čemur pa Vizjak ne pripisuje večjega pomena, saj "po ustavi štejejo glasovi za interpelacijo". Kot je ocenil, očitno nekateri poslanci niso mogli mimo izjav izpred 14 let. Zatrdil je, da takšno ravnanje razume in je prepričan, da to ne bo vplivalo na njegov odnos do dela v koaliciji.

Ob tem je znova poudaril, da štejejo dejanja in ne besede, čeprav so te včasih grobe in neprimerne, ki jih posamezniki pogosto izrečejo v neformalnih pogovorih. "Verjetno bi se marsikateri Slovenec znašel v razmeroma zoprni poziciji, če bi objavljali prisluhe pogovorov nekih zasebnih druženj ali sestankov," je prepričan Vizjak.

Kot je spomnil, se je to ob objavi posnetkov pogovora s poslovnežem Bojanom Petanom zgodilo tudi njemu, a da ti očitno niso bili dovolj obremenilni, saj so jih morali še "lepiti, prirejati, da je nastala zadeva še bolj zoprna". Ob tem je še poudaril, da je preživel nekaj najbolj zoprnih mesecev, ob tem pa še opravljal dolžnosti, ki so ga doletele v času predsedovanja Slovenije Svetu EU. Med drugim je na mednarodni konferenci v Glasgowu zagovarjal stališča EU do okoljskih vprašanj, ves ta čas pa se je po "nepotrebnem ukvarjal še z interpelacijo", je izpostavil.

Hkrati je Vizjak prepričan, da ga je interpelacija utrdila v prepričanju, da dela po svoji vesti, to kar je prav. Kot je poudaril, je v življenju vedno ravnal po svoji vesti, tudi ko se je leta 2007 zavzemal, da ne bi prišlo do prevzema ene najpomembnejših družb v občini, v kateri živi, torej Term Čatež.

Vizjak je ob tem še zatrdil, da si bo do konca mandata prizadeval izpeljati projekte, ki so si jih na ministrstvu zastavili. Pri tem je kot ključno izpostavil zakon o varstvu okolja, ki je že v parlamentarnem postopku in bo po njegovih besedah "velik korak za varstvo okolja v Sloveniji in za dokončno ureditev vprašanja odlaganja odpadkov".

Ali bo kandidiral tudi na naslednjih državnozborskih volitvah, Vizjak danes ni želel komentirati. Kot je dejal, so vse možnosti odprte, saj da še nikoli ni rekel nikoli.

Na glasovanju o interpelaciji je sicer za Vizjakov odhod glasovalo 43 poslancev LMŠ, SD, Levice, SAB in NeP. Za razrešitev bi morali predlagatelji zbrati 46 glasov. Poslanci NSi in DeSUS so se vzdržali, 29 poslancev SDS in SMC pa je Vizjaka podprlo. Poslancev SNS in narodnosti ob glasovanju ni bilo v dvorani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija