VODNI VIRI SO NA PREIZKUŠNJI, RAZMERE PA KRITIČNE: Poziv Rižanskega vodovoda

Koper

"Z nedavnim pozivom istrskih županov k varčni rabi vode smo ob trudu vseh dosegli, da se poraba vode v zadnjih dneh kljub vrhuncu turistične sezone ni povečala. Kljub temu pa so zaradi dolgotrajne suše vodni viri na preizkušnji, razmere pa še vedno kritične," pravijo v Rižanskem vodovodu, kjer  ponovno pozivajo občane in obiskovalce, naj vodo uporabljajo skrajno varčno.

Poleg varčne rabe naj občani obvestijo upravljavca o morebitnih okvarah in poškodbah na vodovodnem sistemu ter upoštevajo ukrepe in navodila Rižanskega vodovoda.

"V preteklosti smo se v podobnih situacijah poslužili vrste varčevalnih ukrepov, kot so prepoved zalivanja vrtov, zelenih površin in športnih igrišč, prepoved pranja javnih in zasebnih površin ter vozil in prepoved polnjenja bazenov in tuširanja na plažah. S tovrstnimi ukrepi smo se že leta 2012 izognili redukcijam vode. Te so sicer le skrajna možnost, ki se je bomo na vse načine poskušali izogniti," še pravijo v Rižanskem vodovodu.

Na sušo so opozorili tudi na Agenciji RS za okolje. 

Med 23. in 29. junijem je bilo vreme sončno in vroče s pogostimi popoldanskimi krajevnimi plohami in nevihtami, Slovenijo pa je v drugi polovici obdobja zajel tudi vročinski val. Sušne razmere so se v večjem delu Slovenije zaradi visokih temperatur in visokega izhlapevanja poslabšale, najbolj v osrednjem delu Slovenije, na Notranjskem in v Ljubljani z okolico, kjer beležimo izjemno sušo. V ostalem delu zahodne polovice države so izrazito sušne razmere, pri tem da na Goriškem izrazita suša vztraja neprekinjeno že 5. teden. Na vzhodu se razmere v površinskem sloju tal nekoliko boljše, zmerno sušne, v Pomurju, na Dolenjskem in Beli krajini pa beležimo običajne razmere za ta čas v letu, opisujejo na Arsu.

????????????̌???????? ???????????????????????????? - ???????????????????????? ????????????????????̌???????????????????????????? ???????????????????? ???????????? ???? Sušne razmere so se v večjem delu Slovenije zaradi visokih temperatur...

Objavil/a ARSO vreme dne Četrtek, 30. junij 2022

V prihodnjih dneh bo jasno in vroče vreme z možnostjo posameznih neviht, prehodno bo v soboto vročina nekoliko popustila, konec vročinskega vala pa naj bi bil v drugi polovici tedna. V prihodnjem sedemdnevnem obdobju bistvenih sprememb ni pričakovati, sušne razmere bodo vztrajale, na območjih, kjer beležimo običajno namočenost, pa je zaloga tolikšna, da ne pričakujemo poslabšanja, še navajajo na svoji spletni strani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  03 .07. 2022 ob  17: 46
Kaj vM še ni jasno, da je na obali ze preveč ljudi? Nehajte izdajat gradbena dolojenja in obdavčite prazne nepremičnine. Tudi turisov, takšnih kot so udaj ne rabimo.
Piero Panin |  01 .07. 2022 ob  17: 27
Zdej bo sou z cisterno do potoka in spraznu potok....
vseved |  01 .07. 2022 ob  16: 44
Kdaj bodo ti štirje kljukci zagotovili dovolj pitne vode za obalne občine?
kokodek |  01 .07. 2022 ob  16: 16
21
zaprite tuše na plažah, morje je zdravo za kožo
vseved |  01 .07. 2022 ob  13: 20
17
Avtopralnice delajo, tuši na plažah na ful, zalivanje,...