VZROK SMRTI ZDRAVNIŠKA NAPAKA: Odgovorni pa na 'dodatno strokovno usposabljanje'?

Slovenija

Strokovni nadzor v ptujski bolnišnici je ugotovil več nepravilnosti pri zdravljenju pacientke z žolčnimi kamni, ki je po zapletih po zdravljenju vnetja žolčnih kanalov in odstranitvi žolčnih kamnov umrla najverjetneje zaradi septičnega šoka, ki ga zdravnica ni prepoznala. Strokovna komisija je naložila več ukrepov vpletenim zdravnikom, med drugim dodatno strokovno usposabljanje oziroma delo pod nadzorom mentorja.

Izredna strokovna nadzora v ptujski bolnišnici in UKC Maribor sta potrdila več nepravilnosti pri obravnavi pacientke in ugotovila, da je bolnica najverjetneje doživela septični šok, ki ga zdravnica ni prepoznala, poroča Dnevnik.

49-letna pacientka iz okolice Ptuja je bila oktobra 2022 hospitalizirana v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj zaradi vnetja žolčnih kanalov in žolčnih kamnov v žolčevodih. Med hospitalizacijo so jo trikrat poslali v ljubljanski univerzitetni klinični center (UKC) na odstranitev žolčnih kamnov, a enega kamna niso odstranili in jo zatem v začetku novembra odpustili.

Izredni strokovni nadzor v ptujski bolnišnici, ki je bil opravljen januarja letos, je pokazal, da bi bilo treba pri bolnici v roku enega do dveh mesecev po odpustitvi iz bolnišnice opraviti operacijo odstranitve žolčnika. Namesto da bi jo naročili na pregled pri kirurgu oziroma določili datum operacije, so jo iz ptujske bolnišnice odpustili z navodilom redne kontrole pri osebni zdravnici.

Konec novembra se je pacientka vrnila v bolnišnico zaradi hudih bolečin v trebuhu, a jo je po mnenju komisije po nepopolni obravnavi zdravnik specializant odpustil domov in naročil na pregled čez teden dni. Ker se ji je nato doma stanje močno poslabšalo, so jo znova prepeljali v ptujsko bolnišnico, od tam pa zaradi vnetja žolčnika v UKC Maribor, kjer pa se je zdravljenje končalo tragično.

Poročilo nadzora, ki ga je strokovna komisija v UKC Maribor opravila septembra lani navaja, da ob poslabšanju stanja pacientke dan po sprejemu v bolnišnico in dva dni pred smrtjo zdravnica ni prepoznala njenega stanja, ki je bilo z največjo verjetnostjo septični šok. Namesto tega je postavila sum na srčno popuščanje in predpisala zdravilo furosemid. Ugotovili so tudi, da so pacientko zdravili na navadnem oddelku, čeprav bi jo morala že ob sprejemu oziroma najpozneje ob poslabšanju stanja hospitalizirati v enoti za intenzivno nego.

Strokovna komisija je naložila več ukrepov vpletenim zdravnikom, med drugim dodatno strokovno usposabljanje oziroma delo pod nadzorom mentorja ter izrek pisnega opozorila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija