Z DELOM VLADE NEZADOVOLJNA VEČ KOT POLOVICA: Koliko Slovencev podpira uvedbo pogoja PC?

Slovenija

Delo vlade kot negativno ocenjuje skupaj kar 59,7 odstotka vprašanih, kaže anketa Mediane za Radiotelevizijo Slovenija (RTVS). Na volitvah bi največ oziroma 16,3 odstotka anketirancev podprlo stranko SDS. Sledijo SD z 11,8 odstotka podpore, Levica z 8,4 odstotka, LMŠ z 8,3 odstotka, NSi s 5,9 odstotka in SAB s 4,3 odstotka podpore.

Med parlamentarnimi strankami se v parlament ne bi več uvrstile SNS z 1,6 odstotka glasov, DeSUS z 1,4 odstotka in SMC z 0,8 odstotka. Med obstoječimi neparlamentarnimi strankami bi največ podpore prejeli Zeleni Slovenije, in sicer 2,1 odstotka. Sledijo Piratska stranka z dvema odstotkoma, SLS z 1,7 odstotka in Dobra država z 1,5 odstotka. 17,9 odstotka vprašanih pa še ni vedelo, katero stranko bi podprli.

Če pa bi na parlamentarnih volitvah poleg sedanjih sodelovale tudi nove stranke, ki niso sodelovale še na nobenih volitvah, bi bila podpora strankam nekoliko drugačna. SDS bi podprlo 10,7 odstotka vprašanih, SD 9,8 odstotka, Levico 8,6 odstotka, Povežimo Slovenijo, v kateri so SLS, SMC, Zeleni Slovenije in Nova ljudska stranka, 6,6 odstotka, LMŠ 6,3 odstotka, Našo Deželo stranko Aleksandre Pivec 5,5 odstotka, SAB 5,2 odstotka, Stranko zelenih dejanj Jureta Lebna 4,5 odstotka, in NSi 4,3 odstotka. V parlament ne bi prišle Piratska stranka s 3,7 odstotka glasov, Dobra država z 2,3 odstotka, DeSUS z 1,8 odstotka in SNS z 1,2 odstotka.

Najbolj priljubljeni politik je po podatkih raziskave predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Na drugem mestu je predsednik republike Borut Pahor, na tretjem mestu pa predsednica SD Tanja Fajon.

Največ, kar 40,1 odstotka vprašanih, delo vlade ocenjuje kot zelo negativno, 19,6 odstotka vprašanih pa kot negativno. 19 odstotkov vprašanih bi delu vlade dalo oceno tri oziroma njenega dela ne ocenjuje ne negativno ne pozitivno. 11,1 odstotka vprašanih delo vlade ocenjuje kot pozitivno in 9,7 odstotka kot zelo pozitivno. 0,6 odstotka anketirancev se glede vprašanja ni opredelilo. Povprečna ocena vlade znaša 2,3.

Delo državnega zbora 28,6 odstotka vprašanih ocenjuje kot zelo negativno, 29,5 odstotka vprašanih pa kot negativno. Največ, 31,9 odstotka vprašanih dela ne ocenjuje ne negativno ne pozitivno. 6,4 odstotka vprašanih ga ocenjuje kot pozitivno, 1,7 odstotka pa kot zelo pozitivno. 1,9 odstotka anketirancev se glede vprašanja ni opredelilo. Povprečna ocena dela državnega zbora je slabša od povprečne ocene vlade, saj znaša 2,22.

V raziskavi pa so anketirance vprašali tudi, če bi podprli pogoj PC, če bi ga uvedla slovenska vlada. 30,7 odstotka vprašanih bi uvedbo PC pogoja v celoti podprlo, 27,1 odstotka bi ga podprlo, 13,3 odstotka pa pogoja PC niti podpira niti ne podpira. 8,1 odstotka pogoja ne podpira, 20,8 odstotka pa ga nikakor ne podpira, kaže anketa.

Inštitut Mediana je javnomnenjsko raziskavo za RTVS opravil po telefonu in spletu med 29. novembrom in 2. decembrom na vzorcu 1021 polnoletnih anketirancev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  06 .12. 2021 ob  13: 27
-1
Kolektivna svoboda in interes ne obstajata, ce ni individualne. Samo v diktaturah postavljajo skupno dobro pred individualnim.