Z UDARCI NAD SOSEDE: V Šalari jih moški ustrahuje in grozi s smrtjo (FOTO)

Kronika

V koprski Šalari se je moški spravil nad starejšo sosedo s pestmi in jo z udarci zbil na tla. Pretresena hčerka 73-letne ženske nam je zaupala dramatično dogajanje, ki se je v zadnjih mesecih stopnjevalo, od zmerjanja in ustrahovanja, da jo bo ubil, do fizičnega napada, zaradi katerega je ženska potrebovala zdravniško pomoč. Posredovala je tudi policija, ki pa nasilja, do katerega je prišlo, ne pojasnjuje.

Po pripovedovanju bralke se je stopnjevanje nasilja začelo že pred meseci. Tako je moški njenega 80-letnega očeta večkrat oviral pri vožnji po strmem klancu, ki vodi do stanovanjskih hiš in mu oviral dostop na dvorišče hiše. V enem izmed srečanj dveh avtomobilov na ozki in strmi cesti je ustavil svoj avto tik pred dvoriščnimi vrati sosedove hiše in mu preprečil, da bi odprl dvoriščna vrata in mirno zapeljal na dvorišče.

Ker je zaradi tega na cesti obtičal z vozilom – vzvratna vožnja je zaradi strmine ceste zelo nevarna, je starejši moški izstopil iz svojega avta, se umaknil na dvorišče in poklical policijo. Ta je prišla; kaznovala pa je starejšega občana zaradi zapustitve vozila s 150 evri kazni.

Po tem dogodku se je nasilje začelo stopnjevati in doseglo prvi vrhunec 6. oktobra 2023, ko je nasilnež udaril moškega s pendrekom po glavi. V novembru je bila žrtev fizičnega nasilja še ženska.

Po pripovedovanju bralke je njena mama pometala pred hišo; moški je ustavil svoj avto, odprl okno in jo začel zmerjati. "Jeb** ti mater, ubit ću vas," ji je govoril in žensko s telefonom snemal. "Mama mu je večkrat rekla, naj jo ne snema, da mu tega ne dovoli in z roko zamahnila proti telefonu. Takrat pa jo je z vso silo udaril s pendrekom po roki," zgroženo pripoveduje bralka. "Zaradi poškodb in zloma prsta je morala mama k zdravniku, poklicali smo tudi policijo, ki je svetovala mami, da gre k zdravniku po zapisnik."

Nadaljevalo se je po novem letu. 11. januarja 2024 je bralkin oče pripeljal pred dvorišče hiše, takoj za njim pa se je pripeljal tudi nasilni sosed in ustavil svoj avtomobil tako, da sta se avta skoraj dotikala. "Kamere so vse posnele," pripoveduje bralka. "Očetov avto se je pomaknil par centimetrov nazaj, toliko, da se je naslonil na drug avto; oče izstopi iz avta, medtem začne mama odpirati dvoriščna vrata. Nato oče pripelje na dvorišče, mama zapira vrata, tedaj pa se ji približa ta moški, pristopi k njej in ji nekaj govori. Mama se obrne, da bi odšla, takrat pa jo z vso silo udari v sence," pretreseno pove.

Iz posnetkov je razvidno, da je imel moški na roki pas z zakovico, na udarec pa se je pripravil z značilno pozo. A to še ni vse. Medtem ko je moški klical policijo, je nasilnež znova pristopil k ženski in jo s komolcem z vso silo ponovno udaril v glavo.

"Oče je vzel v roke palico, takrat pa se je moški odpravil k avtomobilu z besedami: "Imam i ja!" in iz avta vzel nek predmet, ki si ga je zatlačil za pas. Morda je bila pištola, vsaj tako je zgledalo," zgroženo pove bralka. "Obrnil se je k mojima staršema in ju v smehu izzival z besedami: "Dođi, dođi!" Na srečo je vse dokumentirano s posnetki." 

Na kraj dogodka je prišla policija, a sprva ne zaradi nasilja in fizičnega napada, v katerem je ženska utrpela telesne poškodbe, temveč zaradi prijave "prometne nesreče". Napadalec je namreč policiji prijaviti prometno nesrečo, ki naj bi jo povzročil starejši občan, prav tako naj bi policiji prijavil, da naj bi ga sosed verbalno napadal že več časa.

"Trenutno ne vemo, kaj bomo storili in ali starša sploh še lahko tam živita. Da bi se na starost morala seliti iz hiše, ki sta si jo zgradila in v njej celo življenje živita, se zdi nepojmljivo. Uporabili bomo vsa pravna sredstva, da zaščitimo starše. Mama je hud srčni bolnik, decembra je bila operirana na srcu in še zdaj okreva po operaciji. Zanjo je lahko usoden vsak udarec in stresni dogodek. Zdaj je tako prestrašena, da si ne upa niti psa sprehajali izven dvorišča," pretreseno pove bralka, ki želi zgodbo, polno nasilja in izživljanja nad starejšimi občani, predstaviti javnosti zato, da bi opozorila tudi druge krajane, kakšni posamezniki so med nami.

Po pojasnila smo se obrnili tudi na Policijsko upravo Koper, ki pa so v odgovorih zelo skopi. "Vsako prijavo nasilja v policiji obravnavamo z vso resnostjo in skladno z zakonodajo. Na vprašanja, ki se dotikajo konkretnih fizičnih oseb, zaradi varstva osebnih podatkov (ki prevlada nad interesom javnosti) ne odgovarjamo," so zapisali. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kuli7 |  15 .01. 2024 ob  20: 20
22
Kaj ma veze levi, desni. V 30 letih smo imeli vsega na oblasti. Bistvene razlike pri policiji ni, ne glede na oblast. Prav tako narodnost nima veze. Saj poznamo zgodbe, ko je lastna kri ubijala svoje. Pa ne rabimo it daleč, samo na obali je bilo več primerov v kratkem.
Mislim, da kultura ljudi z leti pojenja in vedno več je nestrpnosti, agresije. Iz leta v leto rastejo statistike, postavljen sistem pa žal ne zmore več požirati.
Zadnje čase se veliko ubadamo s financami, davki, zdravstvom, varnost državljanov pa kot tihi, a hitri japonski vlak drvi v maloro.
Prav desnici bo na ta račun -žal- zrastla podpora.
pinkopalinko |  15 .01. 2024 ob  20: 01
39
Zbežiš prd nasilnežem in fašeš kazen. Potem pa se palicaji čudijo, da jih nihče ne mara in da se jim za vogalom posmehujejo. Potem pa rešijo kakšnega samomorilca z nadvoza in cel teden bereš, kako so nekomu rešili življenje in si potem talajo nagrade in priznanja. Sicer pa so stari izkušeni moži zmeraj govorili, da če vidiš kakšen zločin, ne kliči policije, ker se bodo spravili nate in ne na zlikovce.

Prognostik |  15 .01. 2024 ob  19: 48
10
Nasilnež, bereš kaj pišejo o tebi?
Stric iz ozadja |  15 .01. 2024 ob  19: 20
30
Martin Kačur: Ne strinjam se z napisanim, da je to posledica demokracije. To je posledica balkanizacije Slovenije, ki je posledica delovanja leftardov in opravilno nesposobnih volilcev (koristnih idiotov). Policisti so običlajne pederčine, ki ne skrbijo že davno tega ne skrbijo več za običajnega človeka, ampak so samo zaščita nasilnežev, kriminalcev in podobne golazni, pri tem pa se še sami v velikem številu ukvarjajo s kriminalnimi dejavnostmi (primer Jurić in kompanija bella) pa še to v samem vrhu ali neposredno pod vrhom. Strinjam pa se popolnoma v delu, kjer se poziva na zakonito nabavo orožja zaradi naraščujočega kriminala, ki je kot sem že povedal neposredna posledica balkanizacije in nižanja IQ prebivalstva.
Martin Kacur |  15 .01. 2024 ob  18: 05
10
Žal je in bo takšnih situacij vedno več. V demokraciji se moraš za svoje pravice boriti, če ne se smatra, da jih nimaš.
Ima Janša, ko poziva k nabavi orožja kar prav. Beseda in dialog nista več možna. Z vsem spoštovanjem do policistov, so pa tudi oni v strahu, da ne bodo naredili kaj narobe.