ZA JELINČIČEVEGA POSLANCA SO ŽIVALI LUKSUZ IN BI JIH OBDAVČIL: Ali se strinjate s takim predlogom? (ANKETA)

Slovenija

DZ se je v okviru druge obravnave opredelil do predloga novele zakona o zaščiti živali. Predlagane rešitve po besedah ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jožeta Podgorška sledijo zaščiti in dobrobiti domačih živali. Sodeč po razpravi, med poslanskimi skupinami uživajo široko podporo, je bilo pa slišati tudi nekaj pomislekov in opozoril.

Kot je povedal Podgoršek, so pri pripravi rešitev upoštevali tudi mnenje večine v DZ in različnih nevladnih organizacij. Čisto pri vseh zadevah se niso uspeli uskladiti, a po oceni ministra vendarle sledijo zaščiti in dobrobiti domačih živali.

Obvezno bo označevanje psov že v leglu. Prav tako novela predvideva prostovoljno označevanje mačk. Dopolnjujejo se določbe glede nevarnih psov in ureja status pastirskih psov. Uvaja se prepoved privezovanja psov z določenimi izjemami, prav tako bi prepovedali električne ovratnice.

Prepovedujejo se tudi usmrtitve živali zaradi pridobivanja kož ali krzna ter zdravih zapuščenih domačih živali v zavetiščih po 30 dneh. Ob tem se dodatno določa nosilce stroškov za oskrbo zapuščenih živali; ta bo do 30 dni strošek občine, nato imetnika zavetišča, od 120 dneva dalje pa države. Novela predvideva tudi omejitve pri posedovanju eksotičnih vrst živali.

Zakon je dober, je poudaril Tomaž Lisec (SDS), a "kaj nam daje dober zakon, če bo praksa slaba". Zato je vse lastnike domačih živali pozval k urejenemu lastništvu in k skrbi za svoje hišne ljubljenčke. Podobno je Branko Simonovič (DeSUS) ugotavljal, da zakon žal ne more preprečiti trpljenja živali, lahko pa postavijo okvire, na podlagi katerih bodo določene živali dobile nekaj več varstva.

Kljub dobrim rešitvam zakon ne odpravlja glavnega problema na področju zaščite živali, to je kadrovsko podhranjen in neodziven inšpekcijski nadzor, je opozorila Violeta Tomić (Levica). Iva Dimic (NSi) je izpostavila, da zakon v večini govori o odnosu in skrbi za male živali, predvsem na podeželju, nikjer pa ni priporočila, kako je z dobrobitjo malih živali v mestih in mestnih središčih.

Mojca Žnidarič (SMC) je zakon označila kot učinkovit in prepotreben odgovor na veliko pomanjkljivosti obstoječe zakonodaje, si pa po njenih besedah v SMC želijo v prihodnje izboljšav tudi na področju rejnih živali. Da je čas, da kot odgovorna družba aktivneje pristopimo tudi k urejanju sistema za zapuščene, zlorabljene in neoskrbovane rejne živali, je v imenu LMŠ dejala tudi Tina Heferle, ki je obžalovala, da predlog financiranja oskrbe domačih živali ni bil usklajen z občinami.

Jelinčičev poslanec bi uvedel davek na hišne ljubljenčke

Kot je ocenil Jani Ivanuša (SNS), ima predlog nekaj pomanjkljivosti, a bistveno več daje. Se mu pa zdi smiselno, da bi obvezno čipirali vse mestne živali in ljubljenčke, v prihodnje pa bi bilo smotrno premisliti tudi o davku na domače hišne živali, saj da so te "svojevrsten luksuz".

Se s predlogom poslanca strinjate? Odgovorite v spodnji anketi – v kolikor vam oglas zakriva aplikacijo, pritisnite na 'x'.

Za SAB je po besedah Vojka Starovića (SAB) bistveno, da gredo zakonske spremembe v dobrobit živali. Je pa koalicijo pozval k podpori dopolnilu, s katerim bi finančno razbremenili lokalne skupnosti glede financiranja stroškov oskrbe živali v zavetiščih. V SD so namreč, potem ko so takšno rešitev neuspešno predlagali že na odboru, tudi za obravnavo na seji DZ znova vložili dopolnilo, po katerem bi stroške oskrbe v zavetišču občina in država krili v enakem deležu. Podgoršek je ponovil, da s predlagano rešitvijo ne spreminjajo obstoječega načina financiranja, novo pa je, da država prevzame stroške od 120 dneva dalje.

Prav tako so v SD ponovno vložili dopolnilo, s katerim bi prepovedali izpostavljanje živali neprimernih temperaturam in vremenskim pogojem, ki jim povzročajo trpljenje, poškodbe ali smrt, kot je na primer puščanje živali v avtomobilih na žgočem soncu, je pojasnil Predrag Baković (SD). Po mnenju ministra že sedanja splošna dikcija vključuje tudi to vprašanje.

Potem ko so na odboru na predlog Levice sprejeli dopolnilo, da mora biti pes na vodoravno vodilo privezan z oprsnico in ne klasično ovratnico, so koalicijski poslanci za sejo DZ vložili dopolnilo, po katerem bi pse lahko privezovali na vodilo tudi s širokimi ovratnicami, ki niso na zateg. Po besedah Ive Dimic oprsnice za velike pse niso primerne in, kot je dejala Anja Bah Žibert (SDS), pri določenih pasmah lahko pomenijo hudo oviro za psa in lahko tudi povzročijo poškodbe.

Da velja v tem primeru prisluhniti Kinološki zvezi Slovenije, ki opozarja, da se je uporaba oprsnice izkazala za neprimerno za splošno rabo, in omogočiti privez psov z ovratnicami, po besedah Janje Sluge ocenjujejo tudi nepovezani poslanci. O vloženih dopolnilih bodo odločali danes v okviru glasovanj.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  22 .09. 2021 ob  16: 34
@mario spinel oni bodo sta.li v skolki takoj za tem ko se bos naucil pisat :-)
mario špinel |  22 .09. 2021 ob  16: 20
-6
Čist v redu obdavčit je treba, in njihovim lasnikom naložit da svoje ljubimce naučio sr...t doma v školki, a ne po parkih in ulicah...
solinar |  22 .09. 2021 ob  16: 16
Dva predloga za gospodo poslance:
- Davek na poslanca. Zavezanec poslanec.
- Subvencioniranje postavitve do 500 m ograje okoli domače hiše.
Martin Kacur |  22 .09. 2021 ob  15: 22
Pantagane
Eho |  22 .09. 2021 ob  14: 24
Čisto možno, da zato nima rib v svojem privatnem bazenu tik ob morju.....
kokodek |  22 .09. 2021 ob  13: 33
16
največji luksuz bo za vse, ko v parlamentu ne bo nestrpnih, sovražnih in škodljivih oseb
alfa |  22 .09. 2021 ob  12: 48
17
res je obala1,tudi mi smo imeli 2 psa..živali so najboljši prijatelji in najboljše zdravilo za osamljenost in depresijo...sedaj imamo 2 mački in veselje je nepopisno,poleg dveh akvarijev
Obala1 |  22 .09. 2021 ob  12: 42
24
Će sodim iz prakse, imel sem dva psa za katere mislim, da sta bila pametnejsa od dolocenih poslancev In od nekaj komentatorjev tukaj na Regionalu …no će se vrnem Jelinčiču a ni bil on neke vrste hisnega ljubljencka tudi za njegovo ženo ? Mislim, da vsak ve zakaj :-) …In se en nasvet, imejte psa doma, veliko već nasmeha In sreće vam bo dal kot, da gledate ta naše politike