ZA NAPAD V BRUSLJU ODGOVORNA ISLAMSKA DRŽAVA? Lahko, da je povezan z napetostmi med Izraelom in Palestino (FOTO)

Svet

Odgovornost za ponedeljkov napad v Bruslju, ko je domnevni islamski skrajnež ubil švedska navijača, je včeraj prevzela teroristična skupina Islamska država, poročajo tuje agencije. Belgijsko tožilstvo je pred tem sicer sporočilo, da naj bi napadalec deloval sam in ne kot del teroristične mreže. Policija je osumljenca včeraj odkrila in ubila.

Propagandni organ IS pa je včeraj objavil izjavo, da je "borec Islamske države" v ponedeljek izvedel "oborožen napad na več kristjanov na Švedskem, državi, ki sodeluje v mednarodni koaliciji proti Islamski državi", poroča španska tiskovna agencija EFE.

Oblasti so sprva domnevale, da je bil motiv za napad na švedske državljane povezan s sežigi Korana, ki so se v zadnjih mesecih zgodili na Švedskem. Vendar pa sedaj ni mogoče izključiti morebitnih povezav z napetostmi med Izraelom in Palestinci, je navedlo tožilstvo.

Preiskovalci trenutno preverjajo objave na družbenih omrežjih, v katerih je osumljeni izražal podporo palestinskemu ljudstvu, so dodali. Gre za 45-letnega Tunizijca, ki mu je bila zavrnjena prošnja za azil.

V napadu sta bila ubita Šveda, stara 60 in 70 let. Tretja žrtev, ki je preživela napad, je bil 70-letni Šved, ki je po podatkih državnega tožilstva zunaj življenjske nevarnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kaj te briga  |  18 .10. 2023 ob  15: 19
Za vse teroristične napade in vojne so krive vere! Ne barva kože!