ZA SREČNEŽE DOBITKOV VELJA ENO PRAVILO: Takšen je znesek, ki bi ga morali podariti drugim (VIDEO)

Slovenija

Vreme, ki je običajno poleg politike najbolj pogosta tema pogovorov, je včeraj povsem zasenčila novica, da je Slovenec zadel jackpot v višini 60 milijonov evrov. Dobitna kombinacija so bile številke 2, 3, 6, 15, 35 ter dodatni 1 in 3. Če se bo občina odločila razkriti podatek, bomo izvedeli tudi, kje ima srečni dobitnik prijavljeno stalno bivališče. Kot pravi Mitja Vezovišek, upravljalec osebnega premoženja, pa je srečo treba tudi deliti.

V torek zvečer je izžrebana kombinacija jackpota polepšala večer dvema dobitnikoma, eden prihaja iz Slovenije. Gre za najvišji loterijski dobitek doslej pri nas. 15 odstotkov zneska bo dobila občina, v kateri ima dobitnik prijavljeno stalno bivališče. Če finančne skrbi nenadoma izginejo, pa se morda pojavijo nekatere nove.

"Strah, kaj če se bo kdo skušal dokopati do tega. Strah, kaj če se bo kdo spomnil ugrabiti moje otroke in tako naprej. Se pravi, ene skrbi, s katerimi se ljudje prej niti približno niso ukvarjali," pravi dr. Kristjan Musek Lešnik, psiholog na UP Famnit.

Ker gre za veliko vsoto denarja, se dobitniku skoraj zagotovo pojavi tudi vprašanje, kaj je z njo najbolj smiselno storiti. Upravljalec osebnega premoženja poudarja, da je treba najprej "ustaviti konje in narediti dober načrt".

"Eno pravilo v osnovi pa velja. Da moramo del tega premoženja podariti tistim, ki so manj srečni od nas, mogoče deset odstotkov. Deset odstotkov ga lahko namenimo za luksuz, za naše skrite želje, ki si jih zagotovo nismo mogli uresničiti, ostalo pa je seveda treba smiselno naložiti," razlaga Mitja Vezovišek, upravljalec osebnega premoženja.

Kot dodaja Vezovišek, je pri takšni količini denarja najbolj smiselno ga razpršiti na bolj tvegane naložbe, kot so delnice, in bolj umirjene, konzervativne naložbe, kot so obveznice. "Lahko si privoščimo tudi veliko alternativnih naložb. Mednje zagotovo sodijo nepremičnine, ampak seveda ne samo nepremičnine v Ljubljani, recimo … plemenite kovine, zasebni kapital."

Nikoli končana debata – ali denar prinaša srečo?

"Ljudje, ki so bili prej nesrečni ali so se slabo počutili v svoji koži, zelo hitro, po par letih, poročajo, da se tudi zaradi velike količine denarja na dolgi rok ne počutijo bolj srečni, bolj zadovoljni," razkriva Musek Lešnik.

Slovenija je tako dobila že šestega milijonarja v igri Eurojackpot. Doslej je veljal za najvišji vplačan dobitek 5+2, vplačan je bil leta 2014 v Žalcu, dobitnik pa je prejel dobrih 28 milijonov evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  25 .04. 2024 ob  14: 20
12
Ne vem zakaj bi MORAL kakrkoli podariti komurkoli.