ZAČENJA SE DRUGI KROG LOKALNIH VOLITEV V ITALIJI: Aktualni župan Trsta se bo pomeril s Francescom Russom

Trst

V Italiji se danes začenja drugi krog lokalnih volitev, v katerem bodo izbirali župane in občinske svetnike 65 mest, tudi Rima in Trsta. Glasovanje se bo zaključilo v ponedeljek popoldne. Za župana Rima se potegujeta Roberto Gualtieri in Enrico Michetti, za župana Trsta pa aktualni župan Roberto Dipiazza in Francesco Russo.

Roberto Dipiazza (levo) in Francesco Russo

Za položaj rimskega župana se bosta pomerila nekdanji gospodarski minister iz vrst levosredinske Demokratske stranke (PD) Gualtieri in kandidat skrajno desne stranke Bratje Italije Michetti. V prvem krogu pred dvema tednoma je Michetti osvojil 30,1 odstotka glasov, Gualtieri pa 27.

Dosedanja županja Virginia Raggi iz vrst populističnega Gibanja pet zvezd je osvojila šele četrto mesto in se tako poslavlja s položaja.

Prvi krog volitev prav tako ni prinesel zmagovalca v tekmi za župana Trsta. Slavil je sicer dosedanji župan Roberto Dipiazza, ki ga podpirajo desnosredinske stranke. Osvojil je 46,9 odstotka glasov. V drugem krogu se bo pomeril z nekdanjim senatorjem iz vrst PD Francescom Russom, za katerega je pred dvema tednoma glasovalo 31,6 odstotka volivcev.

V začetku tedna so dosedanjega župana na shodu v Trstu podprli vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini, predsednica stranke Bratje Italije Giorgia Meloni in podpredsednik desnosredinske stranke Naprej Italija Antonio Tajani. Melonijeva je pozvala k izvolitvi Dipiazze, da se bo razcvet mesta nadaljeval, Tajani pa ga je označil za idealnega župana, je poročal tržaški časnik Primorski dnevnik.

V krovni organizaciji Slovencev v Italiji, Slovenski kulturno-gospodarski zvezi (SKGZ), pa so medtem podprli Russa. Njegova izvolitev "bi predstavljala priložnost za nov začetek Trsta". Po njihovih besedah bi v primeru zmage levosredinskega kandidata v tržaškem občinskem svetu sedeli štirje slovenski svetniki, kar bi bilo največ doslej. "To bi dalo slovenski narodni skupnosti posebno vlogo in veliko vidnost," so poudarili.

Volišča bodo odprta danes od 7. do 23. ure in v ponedeljek od 7. do 15. ure. Župane in občinske svetnike bodo volili v skupno 65 mestih, v večini se bosta pomerila kandidata desne in leve sredine, navaja APA.

Obdobje med prvim in drugim krogom so v Italiji zaznamovali množični protesti proti uvedbi covidnega potrdila za vse zaposlene v zasebnem in javnem sektorju, ki je obvezno od petka. Na dan uveljavitve in v soboto je v tržaškem pristanišču potekala stavka tamkajšnjih delavcev, na protestu pa so jih podprli tudi drugi. Protesti so v Trstu, Rimu in drugih mestih potekali že pred tem. Preteklo soboto so proteste v Rimu zaznamovali izgredi. Tam so skupine desničarskih skrajnežev med drugim napadle stavbo, v kateri ima sedež sindikalno združenje CGIL.

Sindikalna združenja so v znak nasprotovanja skrajno desnim skupinam v soboto pripravila antifašistični shod v Rimu, že v sredo pa so se na tovrstnem shodu zbrali v prestolnici dežele Furlanija-Julijska krajina.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija