ZAČENJAJO SE DELA NA VIPAVSKI HITRI CESTI: Predvidene tudi popolne zapore za teden dni

Vipavska dolina

S prihodom pomladnega vremena se bo nadaljevala obnova vipavske hitre ceste. V okviru letošnjih obsežnejših del bodo obnovili dotrajano vozišče na odsekih Vipava-Ajdovščina in Ajdovščina-Selo v skupni dolžini 7,7 kilometra v vsako smer. V najboljšem primeru bodo izvajalci dela zaključili do začetka avgusta.

Obnovitvena dela bosta skupaj izvajala Kolektor CPG in CPK Koper, ki sta v skupnem nastopu edina oddajala prijavo na Darsov razpis, ki je bil objavljen junija lani, so na Darsu povedali za STA. Vrednost del znaša skoraj 12,4 milijona evrov brez DDV.

"Načrtovano je, da bo izvajalec začel z obnovitvenimi deli takoj, ko bodo nastopili ugodni vremenski oziroma najpozneje po koncu zimske službe na avtocestah in hitrih cestah, najverjetneje bo to v zadnji tretjini marca. Če bodo dela stekla v navedenem terminu, bodo lahko zaključena predvidoma v začetku avgusta," so še zapisali na Darsu.

Izvedli bodo tudi ukrepe za večjo varnost

V okviru teh del bodo med drugim obnovili tudi dotrajano vozišče priključka Ajdovščina, na objektih (mostovi in podvozi) bodo poleg asfalta zamenjali tudi hidroizolacijo, na viaduktu Lijak na odseku Vogrsko-Šempeter pa bodo zamenjali dilatacije.

Izvedli bodo tudi druge ukrepe za večjo prometno varnost, saj bodo razširili in podaljšali obstoječe odstavne niše, tako kot na delu odseka hitre ceste, ki je že obnovljen. Smerni vozišči bosta po obnovi ločeni z betonsko varovalno ograjo, ki uporabnikom ceste nudi večjo varnost.

Priključek Ajdovščina bo večinoma odprt

Promet bo med obnovo urejen dvosmerno po le eni polovici hitri ceste, pri čemer bosta smerni vozišči razmejeni z nizko varnostno ograjo. Prvih deset do 14 dni bosta zaprta samo prehitevalna pasova, promet bo urejen še vedno po obeh polovicah hitre ceste, saj bodo delavci urejali sredinske ločilne prehode in predhodna dela v ločilnem pasu.

Kljub obnovi bo priključek Ajdovščina večinoma odprt za promet, popolna zapora bo le med preplastitvijo priključka in bo trajala predvidoma po teden dni na vsaki polovici hitre ceste.

Vipavska hitra cesta sicer ni tako močno prometno obremenjena, ima pa razmeroma veliko tovornega prometa.

Deli novico: