ZAČETEK UKRAJINSKE PROTIOFENZIVE? Pri Donecku naj bi padlo 250 vojakov, izgubili naj bi 16 tankov

Svet

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so ruske sile preprečile obsežno ukrajinsko ofenzivo v regiji Doneck, pri tem pa je bilo ubitih 250 ukrajinskih vojakov. Kijev teh navedb še ni komentiral, poroča britanski BBC.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je v nedeljo na jugu Donecka "sovražnik začel obsežno ofenzivo na petih sektorjih fronte", poroča francoska tiskovna agencija AFP. "V njej je sodelovalo šest sovražnikovih mehaniziranih in dva tankovska bataljona," so zapisali v sporočilu na Telegramu.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov, so ukrajinske enote poskušale prebiti rusko obrambo na po mnenju Kijeva najbolj ranljivem delu fronte. "Sovražniku ni uspelo opraviti svojih nalog in ni bil uspešen," je dodal.

Na objavljenem videoposnetku je videti vojaška vozila, ki so bila napadena iz zraka, poroča AFP. Moskva trdi, da je Ukrajina v spopadih izgubila 250 vojakov in 16 tankov.

Velik del Donecka je od leta 2014 pod nadzorom proruskih separatistov. Je ena od štirih vzhodnih ukrajinskih pokrajin, ki si jih je Rusija nezakonito priključila septembra lani, skupaj z Luganskom, Zaporožjem in Hersonom.

Za zdaj še ni jasno, ali domnevni napadi pomenijo, da se je začela ukrajinska protiofenziva za ponovno osvojitev ozemlja, ki jo Kijev načrtuje več mesecev. Kot poroča AFP, so oblasti v Kijevu posvarile pred javnimi špekulacijami o ofenzivi, češ da bi to lahko pomagalo ruskim silam.

"Načrti ljubijo tišino. Začetek ne bo objavljen," je obrambno ministrstvo sporočilo v videoposnetku, ki so ga v nedeljo objavili na Telegramu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stiv Rivs |  05 .06. 2023 ob  11: 20
-6
Putinjašem po več kot enem letu "specialne vojaške akcije" preostane samo še nakladanje fraz s hitrim efektom in brez učinka.
Štartali so s tem, da na hitro ubijejo Zelenskega in postavijo svojo marioneto.
Danes imajo na desettisoče mrtvih mladih vojakov in praktično so na istem, kot pred enim letom.
Denacifikacija, supersonične rakete, atomska vojna, velika ruska mater ...
Ko bi le ruski narod šel na ulice, kot so to začeli Srbi.
SudoMaGodo |  05 .06. 2023 ob  10: 56
-9
Kako veš kdaj rus laže? Ko odpre usta, tako, da bi jaz vse njihove izjave vzel vsaj z malce rezerve. Koliko himarsov in patriotov so že uničili? Kdor se želi zabavati z rusi naj si pogleda na YouTube kanal Julie Davis Russian Media Monitor. Ženska samo prevaja v angleščino izvlečke iz televizijskih debat na ruski nacionalni tv kjer ruski kavč generali pojasnjujejo kako je potrebno Ukrajino zbrisati iz zemeljskega oblčja vključno s civilnim prebivalstvom, ker je to "bolano".