ZADNJA PAHORJEVA NAGRADA NE SME ITI V DOBRODELNE NAMENE: Mora jo nakazati v državni proračun, opozarja KPK

Slovenija

Nagrada Alcide de Gasperi, ki jo je tik pred iztekom mandata prejel nekdanji predsednik republike Borut Pahor, mora biti kot izredni prihodek vplačana v državni proračun, so pojasnili na ministrstvu za finance. Sredstva naj bi v proračun nakazale oblasti avtonomne pokrajine Trento, do vplačila pa po navedbah ministrstva še ni prišlo.

Pahor je nagrado, imenovano po nekdanjem italijanskem državniku, ki jo za dosežke pri izgradnji Evrope podeljuje vlada avtonomne pokrajine Trento, prejel za prizadevanja za skupni evropski projekt. Poleg simbolnega priznanja je predsednik prejel tudi denarno nagrado v višini 25.000 evrov.

Sprva jih je želel podariti v dobrodelne namene, in sicer pediatrični kliniki, a ga je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) opozorila, da mora nagrado nakazati v državni proračun in tako jih je želel nameniti za proračun pisarne bivšega predsednika republike.

A je KPK glede tega predloga opozorila, da bi to lahko pri javnosti vzbudilo videz obvoda, kako nagrado, ki se ji je nekdanji predsednik odpovedal, pridobiti nazaj iz proračuna. "Prav zato je transparentnost pri porabi sredstev še toliko bolj nujna, medtem ko je integriteta predpogoj za zaupanje," so še poudarili na KPK.

Na ministrstvu za finance ob tem delijo mnenje KPK, da bi v primeru, če bi nekdanji predsednik republike sredstva iz naslova nagrade Alcide de Gasperi dobil nazaj za delovanje svoje pisarne, šlo za obvod.

Pri bivšem predsedniku pa poudarjajo, da sredstva ne bi bila namenjena za predsednika osebno, pač pa za dejavnosti pisarne, zato pripombe KPK o nevarnosti vtisa obvoda ne razumejo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ZigaZois |  09 .03. 2023 ob  09: 39
Saj bi blo logično. Nagradi se je odpovedal na račun pediatrične klinike. Nikjer ni omenjeno, da se je nagradi odpovedal na račun državnega proračuna.
Torej če se nagradi ne more odpovedat za namen dobrodelnosti, jo lahko tudi obdrži. Ne gre za noben obvod - KPK ne dovoli donacije in pika.