ZAKAJ SO V HOTELU DELFIN MOLČALI? Župana Bogatiča o razsežnostih razlitja nafte sploh niso obvestili

Izola

Kljub temu da je iz podzemne cisterne izteklo po nekaterih ocenah kar 30.000 litrov kurilnega olja, pa Hotel Delfin, po zagotovilih kabineta izolskega župana Milana Bogatiča, občinske uprave o tako obsežnem razlitju nevarnih snovi sploh ni obvestil; to je storil koncesionar marine. Ocena škode, ki jo je razlitje nafte povzročilo zlasti na zavarovanih živalskih in rastlinskih vrstah, še ni znana. 

V kabinetu župana Milana Bogatiča so potrdili, da "pristojni iz Hotela Delfin občine niso obveščali o razlitju". Vodstvo občine je bilo o obsežnejšem razlitju nevarnih snovi seznanjeno šele 11. maja in to s strani koncesionarja izolske marine, ko je ta obvestil tudi vse pristojne službe.

Prepričani so, da bi morali biti o razmerah obveščeni takoj, ko je bilo ugotovljeno, da gre pri izlitju nafte za večje količine, kot je bilo prvotno ocenjeno. "Menimo, da bi glede na razsežnost izlitja morali biti o tem obveščeni takoj ob ugotovitvi novih dejstev." 

Izolska občina trenutno še nima informacij o oceni nastale škode, prav tako ne o obsežnosti potrebne sanacije stanja. Zato bodo pristojno ministrstvo in Agencijo RS za okolje (ARSO) pozvali za "sprotno seznanitev z rezultati analiz in morebitnimi ukrepi, ki jih bodo naložili povzročitelju".

Glede na razsežnosti okoljske nesreče tak odnos Hotela Delfin nedvomno preseneča, še zlasti, ker je pred vrati turistična sezona. Kot je znano, naj bi se po nekaterih ocenah 20.000 litrov nafte še vedno nahajajo v zemlji, zaradi česar obstaja nevarnost, da se bo nafta tudi v prihodnje izpirala v morje. To pa lahko pripelje do hudih posledic tako za okolje kot tudi za lokalni turizem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Shriba |  23 .05. 2023 ob  09: 13
Župan bo najprej z EU sredstvi zgradil tehnološki park, kjer bodo domači znanstveniki zgradili raketo za na Luno.
Nato pride vse ostalo.
Resnica očem skrita |  23 .05. 2023 ob  07: 47
15
Pol Izole je videlo vi niste, kaj ste pa vi počeli? Na spletni strani občinske uprave naštejemo 55 zaposlenih a vas je mogoče premalo?
ManofSteel |  22 .05. 2023 ob  22: 50
13
Čovek nema pojma kaj se dogaja v Izoli. Ko sem jaz 25 decembra fotkal pristanišče polno kurilnega olja in o tem pisal po vseh platformah pa ni noben medij o tem poročal kaj šele novopečeni župan Slobode. Živela nevednost v Slobodi