ZALEDENELA VAM BO KRI: Izvor teh zvokov še danes bega znanstvenike (VIDEO)

Svet

Znanost je našla odgovor že na marsikaj, a še vedno obstajajo vprašanja, na katera znanost še ne zna odgovoriti. Verjetno ste se tudi sami že kdaj vprašali, kako je vse skupaj nastalo. Ali za vsem skupaj stoji Bog ali je za vse skupaj kriv veliki pok? Znanstveniki pravijo, da je vesolje ustvaril prav veliki pok, a ne znajo razložiti, zakaj se je zgodil in kaj je bilo pred njim. Bomo kdaj izvedeli, kaj se zgodi po smrti? Skratka na svetu še vedno obstajajo stvari, ki burijo človeško domišljijo. Kot so na primer zvoki, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju, ob poslušanju katerih vam bo zaledenela kri.

Upsweep

Upsweep je neidentificiran zvok iz globin Tihega oceana, ki se pojavlja nekje na polovici med Avstralijo in Južno Ameriko. Zvoki so najglasnejši spomladi in jeseni, čeprav ni znano, zakaj. Najbolj logična teorija pravi, da je zvok posledica vulkanskih aktivnosti. Odkrili so ga, ko je začel tihooceanski laboratorij Pacific Marine Environmental Laboratory uporabljati SOSUS, to je zvočni nadzorni sistem za nadzor in zaznavanje podmornic.

The Whistle

The Whistle so posneli 7. julija 1997, zaznal pa ga je zgolj podvodni mikrofon ameriške znanstvene agencije National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Lokacija je neznana, skope informacije pa onemogočajo dodatna pojasnila.

Julia

Julia se je ''oglasila'' 1. marca 1999, njeno oglašanje, ki so ga zaznali vsi podvodni mikrofoni v Tihem oceanu, pa je trajalo približno 15 sekund. Krivec je po vsej verjetnosti nasedla ledena gora.

SlowDown

Ta zvok so aparature prvič posnele 19. maja 1997. Tudi tega pripisujejo nasedli ledeni gori, čeprav mnogi trdijo, da gre za velelignja. Zvok traja nekaj minut in počasi pojenja, od tod tudi ime SlowDown (upočasnitev). Tako kot Upsweep se pojavlja periodično.

UVB-76

UVB-76 je nenavaden zvok, ki ga ljubkovalno kličejo The Buzzer (Brenčalo) in se na kratkovalovnih radiih pojavlja že desetletja. Včasih je zaznati zgolj beli šum, drugič slišimo izgovorjavo števil in imen v ruščini. Izvora in pomena za zdaj še niso odkrili.

''57-hercni'' kit

Temu kitu pravijo najbolj osamljeni kit na svetu. Oglaša se z nenavadno visoko frekvenco 52 hercev, kar je precej nad povprečjem kitov. Znanstveniki ga poslušajo že desetletja, nedavno pa so filmski ustvarjalci na platformi za množično financiranje Kickstarter ob znatni pomoči Leonarda DiCapria zbrali 400 tisoč ameriških dolarjev, da bi vendarle izsledili tega sesalca, ki je izmuzljiv kot škotska pošast Nessie.

Hum

Gre za ječanju podoben zvok, ki ga ''opažajo'' zadnjih 50 let. Zvok lahko slišijo samo nekateri, pretežno starejša populacija, stara od 55 do 70 let, prvič pa je bil pisno omenjen v sedemdesetih letih. Od takrat so o njem poročali z različnih koncev sveta. Ti, ki ga slišijo, pravijo, da se zvok običajno pojavlja v zaprtih prostorih in je glasnejši ponoči, bolj pogost pa je na podeželju in v primestju. Seznam krivcev je dolg: elektro napeljava, plinske cevi, radijski valovi, tresenje Zemlje, brezžične komunikacijske naprave ... Glavni osumljenec pa so frekvence, ki jih oddaja industrijska oprema. Čeprav o njem ni veliko znanega, pa je glavna teorija, da je Hum stranski produkt 21. stoletja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  23 .09. 2022 ob  08: 21
-1
HUM, tega slišimo!